Kultur

Siv Jensen varsler norsk skatt for nettgiganter

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at dersom en internasjonal skatteløsning for IT-giganter ikke er på plass i løpet av året, vil Norge ta egne skattegrep.

Finansminister Siv Jensen (Frp) tror ikke at OECDs løsning vil føre til at det «vil velte milliarder av skatteinntekter innover Norge eller andre land». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • NTB

– Det må komme en avklaring i 2020. Jo lenger vi holder på, jo større og sterkere vokser disse selskapene seg, sier finansministeren til Klassekampen.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har i flere år jobbet for å få på plass et felles regelverk som skal sørge for at de store IT-selskapene betaler skatt der hvor de genererer profitt. Det er varslet at en løsning skal på plass i 2020, skriver avisen.

Nettgiganter som Google og Facebook tar en stadig større del av det norske annonsemarkedet og betaler minimalt med skatt til Norge. Dette kan de gjøre fordi hovedkontorene deres ligger i lavskattland som Irland.

I oktober la OECD frem et forslag til rammeverk som 134 land nå forhandler om. Jensen tror på en løsning, men sier at dersom det skulle vise seg å ikke være tilfelle, må en norsk løsning fås på plass umiddelbart.

Land som Frankrike har ikke ventet på en løsning. De innførte skatt for digitale selskaper i fjor.

Les mer om

 1. skatt
 2. Teknologi
 3. Økonomi
 4. Google
 5. Facebook
 6. Amazon

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Rolig nå, Jensen!

 2. ØKONOMI

  Skattedirektør Pascal Saint-Amans har fått en nesten umulig oppgave: Finne ut hvordan USAs IT-giganter skal skattlegges.

 3. DEBATT

  Facebook støtter nye globale skatteregler | Nick Clegg

 4. ØKONOMI

  Google dropper omstridt skattefinte

 5. KOMMENTAR

  Det er mye alkohol involvert når Trump og Macron barker sammen i julebordsesongen

 6. ØKONOMI

  I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut.