Kultur

Siv Jensen varsler norsk skatt for nettgiganter

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at dersom en internasjonal skatteløsning for IT-giganter ikke er på plass i løpet av året, vil Norge ta egne skattegrep.

Finansminister Siv Jensen (Frp) tror ikke at OECDs løsning vil føre til at det «vil velte milliarder av skatteinntekter innover Norge eller andre land». Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • NTB

– Det må komme en avklaring i 2020. Jo lenger vi holder på, jo større og sterkere vokser disse selskapene seg, sier finansministeren til Klassekampen.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har i flere år jobbet for å få på plass et felles regelverk som skal sørge for at de store IT-selskapene betaler skatt der hvor de genererer profitt. Det er varslet at en løsning skal på plass i 2020, skriver avisen.

Nettgiganter som Google og Facebook tar en stadig større del av det norske annonsemarkedet og betaler minimalt med skatt til Norge. Dette kan de gjøre fordi hovedkontorene deres ligger i lavskattland som Irland.

I oktober la OECD frem et forslag til rammeverk som 134 land nå forhandler om. Jensen tror på en løsning, men sier at dersom det skulle vise seg å ikke være tilfelle, må en norsk løsning fås på plass umiddelbart.

Land som Frankrike har ikke ventet på en løsning. De innførte skatt for digitale selskaper i fjor.

Les mer om

 1. skatt
 2. Teknologi
 3. Økonomi
 4. Google
 5. Facebook
 6. Amazon

Relevante artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Rolig nå, Jensen!

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Skattedirektør Pascal Saint-Amans har fått en nesten umulig oppgave: Finne ut hvordan USAs IT-giganter skal skattlegges.

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Norge kan risikere å tape på økt Facebook-skatt

 4. DEBATT
  Publisert:

  Facebook støtter nye globale skatteregler | Nick Clegg

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Google dropper omstridt skattefinte

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Verdens rikeste mann har fått en julehilsen fra Frankrike. Den liker han neppe.