Sirkus Bieber

DUBLIN(Aftenposten.no) At musikken ofte drukner i show og hyl, betyr fint lite. Jentene får alt akkurat slik de vil.

Fansen får det de kom får når Justin Bieber står på scenen.

Konsert

Justin Bieber

Hvor: The O2, Dublin

Publikum: 14.000

Vurdering: 4

En mer effektiv start på en konsert kan vel knapt skapes. En klokke teller ned fra ti minutter til null, jentene griner og hyler høyere og høyere, helt til – pang. Det smeller til i rytmer, pyro, konfetti og Gud vet hva, mens hovedpersonen stiger opp fra scenen ikledd en kappe som sakte dras av og bandet fyrer i gang «All around the world».

Ikke vet jeg, men at kveldens første besvimelser kom allerede der etter et par knappe minutter, er ikke utenkelig. Popsirkus Bieber har landet i Europa, og det er mildt sagt full fyr fra første kveld.

Ikke at det på noen måte er overraskende. I dagens sosiale medievirkelighet vet alle hva som kommer, når det kommer og akkurat når Justin Bieber skal dra opp T-skjorten, vise den nytrente sixpacken og si at han elsker alle, alle, og absolutt alle jentene i Irland. Men det blir ikke mindre effektfullt av den grunn.

Ikke er det på noen måte overraskende at musikken vel ofte drukner i mest show og hyling heller. Det er lange sekvenser i løpet av de omtrent 90 minuttene med Justin Bieber på scenen at man strengt tatt glemmer at dette egentlig er en konsert, og ikke utelukkende en velsmurt og koreografert performance. Men hvem bryr seg?

Og lukker man av og til øynene for alt rundt, er det faktisk en god del fabelaktig fengende pophits her og der. De mest energiske låtene som for eksempel «Never say never» og «Beauty and a beat» midtveis dras opp et par hakk, og de fire monsterhitene mot slutten fungerer ypperlig både musikalsk og showmessig.

Det gjør også det helakustiske partiet rett før, der Justin selv kjøres sakte rundt i salen på en kran høyt hevet over publikum. Det er i et slikt svalende øyeblikk man minnes at denne gutten, som snart fyller 19 år, faktisk dukket opp på YouTube som en habil sanger.

Les også

- Bieber-hysteri kan være sunt

Til slutt kommer selvsagt «As long as you love», «Believe», «Baby» og «Boyfriend», og kvelden er fullendt for salens hylende jenter og mødrene som har lurt seg med. Og med et mer konseptuelt blikk på det hele fra en kun middels troende «belieber» er det herlig å se at fenomenet populærmusikk fortsatt kan fungere slik det har gjort siden foreldre hatet opprøret med rocken på 1950-tallet.I midten av april kommer altså dette massehysteriet til Norge for tre utsolgte konserter i Telenor Arena i Bærum. Med tanke på hva som skjedde i Oslo da Justin Bieber besøkte byen i fjor er det bare å gjøre seg klar, eventuelt evakuere.

For Justin er et effektivt popsirkus som handler like mye om alt rundt som selve konserten og musikken. Minst.