Kultur

Hollywood lager storfilm om Roald Amundsen

Ben Affleck og Matt Damon skal lage Hollywood-film om kappløpet mellom Roald Amundsen og Robert Falcon Scott om å komme først til Sydpolen i 1911.

Sydpolen 14 desember 1911. Sammen med sine fire ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting når Roald Amundsen (39) Sydpolen som førstemann - foran engelskmannen Robert Falcon Scott og hans ekspedisjon. På bildet har de heist det norske flagget på teltet som er satt opp på polpunktet. Amundsen står til venstre på bildet. SCANPIX/Arkiv

 • Jan Gunnar Furuly

Matt Damon som Jason Bourne i filmen Gåten Jason Bourne fra 2004.. UIP.

Jennifer Anniston spilte mot Ben Affleck i kjærlighetskomedien Han er faktisk ikke interessert i 2009. SF Norge AS.

Det er bransjebladetHollywood Reporter som melder at filmgiganten Warner Bros. har plukket opp prosjektet med de to fillmkompisene Affleck og Damon som produsenter. Artikkelen i magasinet forteller intet om når filminnspillingen skal starte, eller når den vil få première.

Filmen har foreløpig arbeidstittel "Race to the South Pole".

Casey Affleck blir Scott

Casey Affleck, den yngre broren av Ben, skal spille den britiske eventyreren Scott.

Foreløpiger det ikke bestemt hvilken skuespiller som skal bekle rollen som den norske polarhelten Roald Amundsen.

Kappløpet skrev Amundsen for evig inn i historiebøkene som vinner, mens taperen Scott og alle hans medhjelpere omkom på veien tilbake i 1912.

Fikk Oscar sammen

Damon er som skuespiller særlig kjent for sin rolle som Jason Bourne, og han vant i 1998 en Oscar sammen med Affleck for manuset til filmen "Den enestående Will Hunting". Damon var også nominert til pris for beste mannlige hovedrolle for denne filmen.

Affleck var lenge en gjenganger i lette underholdningsfilmer og kjærlighetskomedier, men har de senere årene gått i retning av å produsere mer seriøse filmer.

Iran-film i november

Under Toronto international film festival tidligere i måneden hadde han premiere på sin "Operasjon Argo", som den heter på norsk.

Den er delvis basert på en sann historie, og handler om en hemmelig CIA-operasjon for å få ut seks amerikanere som gikk i skjul på den canadiske ambassaden i Teheran, rett etter den iranske revolusjon i 1979. Under flukten later de som at de er et filmteam som skal lage en temmelig luftig science-fiction-film.

Affleck har selv hovedrollen som CIA-eksperten Tom Mendez i "Operasjon Argo". Denne filmen får kinopremiere her i landet 9. november.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Norske Hollywood-regissører i kamp om å få lage film om Roald Amundsen

 2. KULTUR

  Ekspedisjonen til Sydpolen er over på 20 minutter. Resten av filmen om Roald Amundsen er nesten uutholdelig kjedelig.

 3. KULTUR

  Ben Afflecks selvforherligende hovedrolle spolerer denne filmen. For en sløsing med talent!

 4. NORGE

  NRK: Direktør i Hurtigruten går av mens selskapet etterforskes

 5. KULTUR

  En av verdens fremste filmskapere planlegger storfilm om 22. juli-tragedien

 6. KULTUR

  «Norsk» James Bond-film presenteres