Kultur

Feirer demokratiet med frekt teater

Hør musiker og komiker Egil Hegerbergs nye nasjonalsang til nasjonen Rektangolia.

 • Ann Christiansen

Akershus Teater har planen klar for grunnlovsjubileet i 2014: Teaterstykket Nasjonen , skrevet av dramatiker Kim Atle Hansen. Musiker Egil Hegerberg har fått oppgaven med å skrive en ny nasjonalsang, men skal også bidra på scenen. Forestillingen har urpremière på Lillestrøm 27. februar.

Kort fortalt handler det om en gruppe nomader som ikke vet hvor de befinner seg, bestemmer seg for å grunnlegge sitt eget land og bestiller et "Lag ditt eget land"-kit. Publikukum får deretter følge nasjonen Rektangolias vekst og fall.

Nasjonen er et lite eksperiment om hva som skjer når du setter sammen en gjeng med sterke personligheter for å starte et nytt land, sier regissør Morten Joachim. Forestillingen vil turnere i hele Akershus før den også spilles på Oslo Nye Teater.

- Ambisiøst

Riksteatret bidrar med to spesialskrevne forestillinger til jubileet: Folkestyre!? skal ha urpremière 27. februar, mens musikkdramaet Norsk Reisning har planlagt urpremière 4. september.

— Vi har lagt opp 2014 i en slags demokratifeiringens tegn ved at vi har forberedt to forestillinger, spesialskrevet til denne anledningen, sier teatersjef Ellen Horn.

- Det er en stor satsing?

— Ja det er absolutt ambisiøst, men vi gjør det fordi vi har latt oss inspirere.

Teatersjef Ellen Horn har latt seginspirere av grunnlovsjubileet Jo Michael

«Frekk» reiseDet er dramatiker Kjetil Indregard som skriver høstforestillingen Norsk Reisning . En stor musikalsk satsing, ifølge Horn som forteller at hun har fått ferdigskrevet første akt og at forestillingen blir en litt frekk reise gjennom historien.

Den handler om et ungt par av i dag som sitter på Grand Café når spennende ting begynner å skje. Regissør er Kim Sørensen, mens Atle Halstensen skriver musikken.

Demokratisk prosjekt

Når det gjelder vårsatsingen Folkestyre!? , er regissør Hilde Brinchmann godt i gang, forteller teatersjefen.

Sammen med en dramaturg har Brinchmann reist rundt i Norge og samlet på autentiske historier, snakket med folk om folkestyret og om deres opplevelser av reell påvirkning i samfunnet.

— De har snakket med utrolig mange mennesker over hele Norge. Stilt dem noenlunde samme spørsmål og fått utrolig mange morsomme svar, sier Horn. Under Riksteatrets turné rundt i Norge kommende år er planen også at de skal fange opp et tema på hvert sted turneen stopper og at skuespillerne skal improvisere frem en lokal debatt.

— Forestillingen har hatt som arbeidstittel «Fra det norske folk til det norske folk». Det er et demokratisk utviklet prosjekt, sier teatersjefen.

– Moro å være med

På Stortingets hjemmeside er programmet for Grunnlovsjubileet lagt ut. Arrangører over hele landet oppfordres til å legge inn sine planer i jubileumskalenderen. Riksteatret er det eneste av de største teatrene som foreløpig har bidratt i kalenderen.

Ellen Horn tror det er individuelt hvordan man ligger i planleggingen og hvordan man forholder seg til jubileet.

— Vi er et riksdekkende, statlig teater – men det er ikke derfor vi gjør dette. Som teatersjef synes jeg det er moro å være med i tenkningen rundt et sånt jubileum, sier teatersjefen og viser til at under årets stemmerettsjubileum satte teatret opp forestillingen Søstra mi (av Hannah Helseth).

— En sånn anledning vil vi være med på. Vi kan selv putte inn det vi vil, bruke vår kunstneriske frihet og ytringsfrihet som vi vil. Vi kan ikke love at det blir en hylling av det norske demokratiet – kanskje det blir en kritisk røst.

Reaksjoner

I fjor vakte det sterke reaksjoner da Kulturdepartementet forventet at institusjoner som får statstilskudd planla prosjekter inn mot grunnlovsjubileet. Inngrep i den kunstneriske frihet og brudd på armlengdes avstand-prinsippet, mente flere teatersjefer

Ellen Horn sier at hun ikke var spesielt enig i den kritikken.

— Jeg mener at vi er del av en offentlighet og synes ikke det er så skremmende at de som finansierer oss, spør oss om vi har lyst ti å bidra. Jeg opplever ikke det som direktiv. Vi hadde begynt å tenke på grunnlovsjubileet i lang tid før debatten kom.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Med skarpe tunge og hjertevarm humor viser Orange Is the New Black at livet bak murene byr på mer enn man skulle tro

 2. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 3. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 4. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 5. KULTUR

  Oscar-vinner Mahershala Ali måtte mase seg til hovedrollen i «True Detective»

 6. KULTUR

  «Rocken er kanskje død, men det er definitivt ikke Queens of the Stone Age»