Kultur

Nå telles Oscar-stemmene opp

Kon-Tiki begeistret tidlig publikum på Oscar-visningene. Men Amour er favoritten.

Bare to personer vet hvordan det gikk for Kon-Tiki.

 • Kjersti Nipen
  Kjersti Nipen
  Journalist

I dag går fristen ut for medlemmene av Oscar-akademiet. Stemmesedlene, som ble sendt ut i slutten av januar, må være rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers (PWC), som foretar opptellingen, i hende innen tirsdagen før prisutdelingen.

Det betyr at alle stemmeberettigede nå har sendt inn sine favoritter, og at Kon-Tikis skjebne på søndagens Oscar-galla er avgjort allerede.

— Vi har gjort det vi kan. Vi har hatt masse visninger, og regissørene har stilt opp på enormt mye, forteller regissør Aage Aaberge, på telefon på vei over til Los Angeles tirsdag kveld.

De nominerte i kategorien beste fremmedspråklige film er:

To personer ser stemmetallene

Resultatet er imidlertid en godt bevart hemmelighet: Bare to PWC-ansatte kjenner vinnerne før de leses opp fra scenen søndag kveld, amerikansk tid.

— Hvem får være med på showet søndag?

— Vi har seks plasser: To regissører, to produsenter, manusforfatter og hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen, forteller produsent Aage Aaberge.

- Hva skjer videre i Los Angeles denne uken, nå som det uansett er for sent å påvirke resultatet?

— Kolossalt mye. Det går i ett for oss, med seminarer, møter og lignende. Det er en fantastisk erfaring for oss. Vi håper vi promoterer norsk film på en god måte, slik at også kollegene våre kan dra nytte av denne nominasjonen i fremtiden, sier produsenten.

Her finner du Oscar-akademiets stemmeregler.

Må bevise at de har sett filmen

— Hva slags magefølelse har du?

— Min magefølelse er fantastisk god uansett. Alle tror jo at Amour vinner, og den gjør kanskje det. Men vi har fått en utrolig god mulighet til å skape blest om Kon-Tiki. Oscar-stempelet er gull verdt, også som nominert, sier Aaberge.

- Men du håper vel dere vinner?

— Det er klart det!

Kinolanseringen utsatt

Planen var opprinnelig at Kon-Tiki skulle ha amerikansk kinolansering førstkommende fredag, 22. februar, bare to dager før Oscar-showet. Morgenbladets filmanmelder Ulrik Eriksen bemerket imidlertid på Twitter denne uken at datoen nå er flyttet til april.

- Påvirker dette sjansene til filmen?

Les også

Wallis (9) kan vinne Oscar for beste kvinnelige hovedrolle

— Det blir spekulasjoner. Men det kan være at man ikke har noen god følelse for at Kon-Tiki vinner. Hadde man hatt det, og ønsket å utnytte Oscar-showet for hva det var verdt, ville de kanskje lagt premièredatoen litt nærmere showet, ikke så sent som i april. Isteden ser det ut som om de satser på at Kon-Tiki kan bli en film som kan "leve lenge" på kino i USA. Slik sett er april en bedre måned. Da kan man starte i de store byene, og ta by for by videre. Om filmen blir en suksess, kan den leve gjennom hele sommeren i det amerikanske markedet, påpeker Eriksen.Produsent Aage Aaberge sier den amerikanske premieredatoen ble flyttet til april fordi tiden frem mot Oscar-utdelingen ble for knapp.

— Det ble for hektisk, rett og slett. Hvis kinolanseringen skulle hatt noen innvirkning på resultatet, måtte den uansett ha kommet lenge før. Vi tror ikke det har noen effekt, sier Aaberge.

Tror Kon-Tiki har en sjanse

Filmanmelder Ulrik Eriksen har tidligere uttalt at han mener Kon-Tiki har en real sjanse til å vinne statuetten søndag. Det står han ved, til tross for at blant annet Golden Globe-utdelingen i januar bekreftet Amour som den store favoritten i år.

— Det er klart at alt av "momentum" taler for Amour , som er soleklar favoritt. Vinnerne går sjelden på tvers av alle spådommer, og det ville nok bli sett på som ekstremt underlig om Kon-Tiki vant Oscar-prisen isteden. Nytt i år er også den store offentlige interessen for kategorien "beste fremmedspråklige film". I år har alle fem filmene amerikansk distribusjon, noe som gjør at interessen for prisen har vært mye større enn vanlig. Det øker sjansen for at flere av akademimedlemmene ser de nominerte og stemmer, og minker kanskje sjansen for at vinneren blir et litt "aparte" valg. Det taler ikke til Kon-Tiki s fordel. , sier Eriksen.

Han påpeker imidlertid at man heller ikke skal undervurdere betydningen av å ha Harvey Weinstein, kåret til Hollywoods mektigste mann av Time Magazine i fjor, som amerikansk distributør. Weinstein er berømt og beryktet for sin lobbyvirksomhet for å drive frem "sine" filmer i Oscar-kappløpet.

Les også

Denne mannen slåss for <i>Kon-Tiki</i>

— Det har vært skrevet ekstremt mye om Weinstein, og hans betydning har kanskje vært hausset opp. Men samtidig har det mye å si. Hadde ikke Kon-Tiki hatt Weinstein som distributør, hadde jeg ikke gitt filmen nubbesjans. Nå tror jeg den har en fair sjanse, sier Eriksen.Det skriver også filmnettstedetDeadline.com denne uken. De hevder at Kon-Tiki tidlig var en publikumsfavoritt på Oscar-visningene mens det ennå var 71 påmeldte filmer fra hele veien som konkurrerte om å komme med blant de nominerte. Siden gruppen akademimedlemmer som stemmer er så mye mindre enn i de fleste andre Oscar-kategoriene, fordi stemmegiverne må ha sett alle de fem nominerte filmene, hender det at valgene overrasker. Dermed kan Kon-Tiki trosse bookmakerne som holder Amour som den soleklare favoritten, mener magasinet.

kjersti.nipen@aftenposten.no

Les også

 1. Humoristisk diktatorfilm kjemper mot Kon-Tiki

 2. Si ;D intervjuer et av Oscar-håpene

 3. Først champagne, så rett hjem - til sengen

 4. Kon-Tiki-regissøren:- Vi vekket halve hotellet

 5. - Kon-Tiki går på grunn

 6. Golden Globe-utdelingen: - En delt, men gledelig annenplass