Kultur

Mer om Manson

  • Anne Merethe K. Prinos

Bugliosi (1934–2015) var aktor i drapssaken mot Manson og fire av familiemedlemmene. Senere skrev han en rekke bøker, blant annet om O.J. Simpson-saken, attentatet på J.F. Kennedy og om Bill Clinton. Helter Skelter, som visstnok er tidenes mestselgende true crime-utgivelse, forteller om etterforskningen, arrestasjonen og rettsaken mot Manson. Boken er også utgangspunkt for to TV-filmer med samme navn fra henholdsvis 1976 og 2004. Tittelen Helter Skelter henviser til en Beatles-sang. Manson, som var dypt rasistisk, oppkalte rasekrigen han mente ville oppstå mellom hvite og svarte, etter sangen.

Guinns bok blir regnet som en av de aller beste biografiene som er skrevet om Manson. Den gir både en detaljert fremstilling av kultlederens barndom og av amerikansk kultur på 1960-tallet, og kommer med en rekke opplysninger som ikke har vært kjent tidligere. Manson, som mente han var større enn Jesus, tilpasset budskapet sitt til det kulturelle klimaet han levde i, og klarte dermed å overbevise sårbare unge kvinner om at han hadde løsningen på problemene deres.

Longworths anerkjente filmpodcast handler om de glemte og hemmelige Hollywood-historiene. Manson var en kort periode i Los Angeles og kom i kontakt med folk på innsiden av Hollywood-industrien, blant dem Dennis Wilson fra The Beach Boys. Disse kontaktene utnyttet han for det de var verdt. I tolv episoder à la Serial (true crime-podcasten som fikk massiv oppmerksomhet for et par år siden) knytter Longworth trådene mellom et nettverk av historier som sammen ledet frem til drapene. Manson ville bli musiker, men fikk aldri den platekontrakten han desperat ønsket seg, og ifølge Longworth var drapene hans «oppfylte hevnfantasi».

TV-serie i totalt 26 deler fordelt over to sesonger, med David Duchovny (The X-Files) i hovedrollen. Første sesong er tilgjengelig på Netflix. Den utspiller seg i Los Angeles i 1967, altså før drapene ble begått. Duchovny spiller politimannen som får i oppgave å oppspore en rikmannsdatter som har sluttet seg til Manson-familien. Ingen spesielt god produksjon, men enda et eksempel på at underholdningsindustrien stadig er tiltrukket av Manson-myten, og dermed bidrar til å holde liv i den.

Les hele saken med abonnement