Kultur

Winding Refn sjokkerte med nekrofili og kannibalisme i Cannes

CANNES (Aftenposten): Folk flyktet fra salen i hopetall og det var massiv buing etter den første visningen av danske Nicolas Winding Refns «The Neon Demon».

 • Jan Gunnar Furuly

Anmelderne er svært delte etter verdenspremieren på den danske regissørens siste film, med stjerneskuddet Elle Fanning og en rekke andre sterke kvinnekarakterer i hovedrollene.

Med sitt voldsomme innhold og den stiliserte formen med masse bruk av electronica-musikk, vil The Neon Demon likevel garantert bli en kultfilm blant mange filmelskere.

Det var særlig etter scenene der skuespiller Jena Malone har nekrofil sex med en helt naken, delvis oppkuttet og død kvinne på et likhus, at publikumsflukten tiltok under visningen i festivalpalasset i Cannes.

Og da det noe senere i filmen utviklet seg til bloddryppende kannibalisme med påfølgende oppgulping av diverse kroppsdeler, lød det oppgitte sukk og stønn i den fullsatte salen med over 2000 pressefolk.

Mange snudde seg vekk under de mest makabre scenene, mens andre ristet sjokkert på hodet. Under rulleteksten nøyet filmpressen seg ikke bare med å bue voldsomt, enkelte kom også med sinte fyrop ut i salen.

Ville finne den kvinnelige 16-åringen i seg selv

The Neon Demon er et b-filminspirert oppgjør med hvordan den internasjonale moteverdenen dyrker skjønnhet, og hvordan bransjen forbruker pur unge kvinner på en kynisk måte.

Og ikke minst fokuserer Winding Refn på nådeløs rivalisering mellom kvinnene som deltar i dette sirkuset.

Les også:

Les også

86 prosent av regissørene i Cannes er menn, men likevel kan en kvinne stikke av med den gjeveste prisen for første gang

— Jeg har laget denne filmen for å tilfredsstille den kvinnelige 16-åringen inni meg. Jeg er helt overbevist om at alle menn har en slik unge, kvinnelig stemme i seg, sa regissør Nicolas Winding Refn da han fredag møtte pressen i Cannes for å snakke om sin film.

Regissør Nicolas Winding Refn og skuespiller Elle Fanning poserer i en sofa som brukes i en filmscene i makabre og blodige The Neon Demon. Film ble møtt med den hittil heftigste buing på filmfestivalen i Cannes. Norsk Filmdistribusjon

Han la til at mange av valgene han gjorde under filminnspillingen har klar inspirasjon fra b-film— og grøssermesteren Brian De Palma.

Trengte avmaskulinisering

Regissøren forklarte at han ville avmaskulinisere seg selv etter å ha opplevd «homoerotiske spenninger» med Ryan Gosling under arbeidet med hans forrige film, Only God Forgives, som også ble vist i Cannes i hovedkonkurransen, i 2013.

Les også:

Les også

Svensk filmsjef slo ned norsk filmprodusent under cocktailparty

Winding Refn fortalte begeistret hvordan han hadde invitert den unge, talentfulle amerikanske skuespilleren Elle Fanning til sitt hus i Los Angeles da hun bare var 16 år, og hadde fastslått etter kort tid:

— Men du er jo akkurat som meg!

De ble umiddelbart enige om at de måtte lage film sammen.

— Planen var at den skulle lages mens hun var 17, og ha premiere da hun var 18 år her i Cannes, forklarte Winding Refn.

- Ble en komplett narsissist

Fanning brøt ut i latter ved siden av den danske regissøren.

— Jeg liker å velge ut forskjellige roller, og denne filmen er nok det mørkeste jeg noen gang har gjort. På utsiden er karakteren min Jesse en veldig lykkelig person, alle har jo noe godt og dårlig inni seg. Vi filmet alt i kronologisk orden, og det var fascinerende å se hvor mye karakteren forandret seg. Til slutt hadde vi gjort henne til en komplett narsissist, smilte hun.

Les også:

Les også

Høsten 2018 åpner Oslos nye kino- og teaterscene

På pressekonferansen beskrev Winding Refn svært detaljert hvordan han gikk frem overfor skuespiller Jena Malone for å overbevise henne om hvordan de makabre sexscenene på likhuset måtte gjennomføres.

— Jeg ville gjøre det på et ekte likhus i Los Angeles, hvor det var andre lik i lokalet. Det var bare slik vi kunne få opp den genuine stemningen vi trengte. De ansvarlige ba oss undertegne papirer om at vi måtte forlate lokalet straks om det kom inn nye døde, flirte dansken.

Mener han er filmens Sex Pistols

- I flere intervjuer i det siste har du referert til deg selv som filmens Sex Pistols. Hva mener du med det? Og er det slik at du nå har en nasjonal konkurranse med din landsmann Lars Von Trier der det gjelder å overtale skuespillerne til å gjøre de mest ekstreme ting foran kamera, spurte Aftenposten filmskaperen.

Jena Malone i den nekrofile scenen i The Neon Demon der hun har sex med en død kvinne på et likhus. Norsk Filmdistribusjon

— Å, du er fra Norge, repliserte dansken og fikk masse latter som respons fra journalistene i salen.Han kom med klare antydninger om at Von Trier var kommet til et punkt i sitt liv der det beste for lengst var forbi, og han fortsatte med grov utskjelling av regissørkollegaen. Aftenposten har av presseetiske hensyn valgt å ikke referere utskjellingen.

Les også:

Les også

I «Julieta» er Pedro Almodovar tilbake hos mødrene

— Når det gjelder Sex Pistols-referansene. Vi driver med ren søk og ødelegg-taktikk. Se på alle reaksjonene på filmen som dere alle har skrevet om siden visningen i går kveld. Dette er punk rock! Vi gir faen i det etablerte. Det er ungdomskultur, ta i mot det eller la være. Du kan ikke fornekte det, sa Winding Refn.

Han viste også til at filmteamet fra The Neon Demon møtte rockeikonet Iggy Pop på den røde løperen torsdag da de var på vei til en teknisk prøve.

Pop er i Cannes i forbindelse med Jim Jarmusch-dokumentaren Gimme Danger, der rockeren og hans band The Stooges portretteres.

Les også:

 1. Les også

  «Personal Shopper» er en dristig genrehybrid

Les mer om

 1. Film
 2. Filmfestivalen i Cannes

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Med ingredienser som nekrofili er «The Neon Demon» forbausende lite blodig

 2. KULTUR

  Anmeldelse av «Too Old To Die Young»: 13 timer av livet mitt jeg ikke får tilbake

 3. KULTUR

  Dette er årets 15 beste filmer

 4. A-MAGASINET

  Vibeke Løkkeberg: – Det er vakkert med så stor kjærlighetsevne uten erogene soner

 5. KULTUR

  - Den beste kunsten kommer fra land der folk sliter

 6. KULTUR

  Warcraft-filmen er bunnsolid action