Språkrådet har kåret «koronaen» til årets ord

Språkrådet har kåret «koronaen» som årets ord samt de ti nye uttrykkene og begrepene som de mener har preget 2020 mest.

Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, sier ingenting har preget nyhetsbildet i år mer enn koronapandemien og at det er bakgrunnen for å velge «koronaen» til årets nyord.

– Ingenting har preget nyhetsbildet i år mer enn koronapandemien. Da vi så gjennom det store kildematerialet, var korona og spesielt koronaen i bestemt form noe av det som preget tekstene aller mest, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet til NRK.

De andre ordene på listen er: «holde meteren», «statsforvalter», «lyshare», «nødlandslaget», «flate ut kurven», «melaninrik», «sprite», «kronerulling» og «kohort».

Noen ord får også hederlig omtale, men nådde ikke helt opp: «albuhilsen», «covid-19», «hytteforbud», «pasient null» og «søringkarantene».

Wetås sier at det har vært en oppblomstring av nyord, sammen med ny bruk av gamle ord.

– Det er synlig bevis på at språket endrer seg i takt med samfunnet. Samtidig ser vi hvor lett det er å lage nye ord i norsk ved å lage danne kreative sammensetninger som kronerulling, lyshare og nødlandslaget, sier Wetås i en pressemelding.

Om noen skulle være i tvil: Dette er koronaviruset. Koronaen har nå blitt et ord vi bruker hver dag.

Ny brukt av gammelt ord

Korona er ikke noe nytt ord. På norsk har det tidligere vært brukt som fagbetegnelse på det ytterste laget i solatmosfæren. Ifølge Språkrådet er grunnlaget for bruken av ordet koronavirus at den taggete overflaten på viruset minner om strålekransen rundt solen.

– Når historikere ser tilbake på 2020, er sjansen stor for at de kommer til å skrive om koronaen i bestemt form. I dagligtalen blir koronaen brukt om både viruset, sykdommen, krisen og selve tiden vi er inne i, skriver seniorrådgiver Dagfinn Rødningen i Språkrådet.

Ikke bare pandemi

Men det er altså ikke bare pandemi-ord på listen over nyord: Fylkesmann skal nå hete «statsforvalter». Det har Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestemt.

– På den andre siden er melaninrik et ord som er skapt gjennom språkaktivisme for å erstatte mer gammeldagse ord om mennesker med mørk hudfarge. Her ser vi at noen ord kan bli innført fra øverste hold, og at andre kan gro frem fra grasrota, sier professor Gisle Andersen ved Norges Handelshøyskole i en pressemelding fra Språkrådet.

Språkviter Helene Uri hadde håpet på et mer positivt vinnerord, men er enig i at «koronaen» representerer året vi har vært igjennom.

– Det er en klok og forståelig begrunnelse, men kanskje jeg kveler et bitte lite gjesp, sier hun til NRK.

Hvor mye et ord er brukt i skriftlige medier er blant de viktigste kriteriene for å bli årets nyord, ifølge Språkrådet.

Årets ord blir kåret av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen. I arbeidet brukes dataverktøy som fanger opp nye ord fra riks- og regionaviser. Et viktig kriterium for kåringen er at ordene skal være aktuelle, mye brukt og levedyktige. De skal også ha det Språkrådet kaller «god språklig kvalitet».


I en tidligere versjon av artikkelen sto det at koronaen er kåret til årets «nyord». Det riktige er at det er kåret til «årets ord».