Dette er årets vakreste bøker

«Air Mail», designet av Aslak Gurholt Rønsen er kåret til årets vakreste bok.

Dette er årets vakreste bok ifølge juryen. <i>Air Mail</i> er designet av Aslak Gurholt Rønsen.
  • Arve Henriksen
Et vakkert objekt med gjennomgående god formgiving, typografi, repro, trykk og binding, er juryens dom over <i>Norsk Likestillingshistorie 1814-2013</i>, med design av Rune Døli.
Mari Kanstad Johnsen har illustrert <i>Livredd i Syden</i>, som gikk til topps i klassen skjønnlitteratur billedbok.
<i>Tronsmo 40 år </i>vant åpen klasse, med design av Yokoland. Et originalt initiativ og en verdig hyllest til institusjonen Tronsmo, skriver juryen.

For 81. gang var den visuelle delen av norsk bokbransje i kveld kveld samlet for å bli gjort stas på i forbindelse med formgivning og kvalitet av norske bøker.

— Kvaliteten blir bare bedre og bedre, det være seg papirkvalitet, omslag, og typografi. Kvalitetsbøkene opplever virkelig en renessanse om dagen, sier Martin Biehl, daglig leder Grafill.

Alt i alt ble det delt ut elleve priser. Den gjeveste av dem alle, Årets vakreste bok 2014 gikk til Air Mail . Brev 1964 – 1990, formgitt av den grafiske designeren og illustratøren Aslak Gurholt Rønsen. Han tilhører designstudioet Yokoland i Oslo.

Les også:

Les også

Tastaturet tar knekken på skjønnskriften

— Smussomslaget til boken er laget av et pakkepapir, tilsvarende det som ofte brukes til konvolutter eller pakker man får tilsendt i posten. De typografiske virkemidlene er minimale, siden smussomslagets materiale i seg selv sier mye om innholdet. Trykkeriet trykte tre forskjellige klistremerker som de fikk beskjed om å plassere hvor som helst på omslaget, et rødt og et blått på forsiden, et blått på ryggen og strekkode på baksiden. Dette gir omslagene variasjon og en følelse av at hvert cover er unikt, sier Gurholt Rønsen.

Air Mail . Brev 1964–1990 skildrer brevvekslingen mellom den nobelprisvinnende poeten Tomas Tranströmer og hans amerikanske venn og kollega Robert Bly.

Finurlig

Juryen skriver i sin begrunnelse at boken er full av finurligheter og fantastisk detaljarbeid, som gir en tilfredsstillende følelse av at hvert eksemplar er unikt.

Årets prisfest markerte også et historisk veiskille. For første gang ble en e-bok hedret med pris.

For første gang i Grafills historie har en e-bok blitt premiert i landets gjeveste grafiske konkurranse. Den gikk til boken «Kubbe lager skyggeteater».

Boken Kubbe lager skyggeteater ble kåret til årets vakreste e-bok.— Vi har lenge diskutert med oss selv og forlagene om en e-bok er en bok. Og hvis det er en bok, kan en e-bok være en vakker bok? Det finnes krefter innenfor bokdesign som mener at bøker skal være tredimensjonale objekter på papir. Samtidig ser vi at formgivingselementene i e-bøkene begynner å bli bedre og bedre, og vi synes e-bøker fortjener å være med i denne konkurransen, sier Martin Biehl i Grafill.

Ingen film

2012-kåringen:

Les også

Her er årets vakreste bøker

Akkurat det er forfatteren og illustratøren Åshild Jansten Johnsen glad for. Hun står bak Kubbe lager skyggeteater sammen med Christian Aamodt og animatør Kristian Pedersen.

Sølvi Scheis bok «Barnestemmen» vant gull i klassen fakta- og oppslagsverk. Anders Emil Sommerfeldt er ansvarlig for illustrasjonene, mens Ghost design står bak designet.

— Normalt har man vært vant til at en papirbok er blitt omgjort til en digital bok. Her bestemte vi oss for å skrive en historie beregnet på en digital bok. Da blir ting litt annerledes. I en tradisjonell billedbok er man begrenset av antall sider. Her hadde vi muligheten til å gå nærmere inn på de ulike figurene, og putte en del stemningsskapende elementer inn i boken, sier hun.Likevel var det viktig at denne e-boken ikke skulle bli oppfattet som et spill.

— Vi var forsiktig med å pøse på med effekter, vi var redd for at det skulle forstyrre handlingen. I stedet har vi laget små ting leserne kunne ta på, små bevegelser, litt musikk, litt lydeffekter og noen animasjoner, sier hun.

I sin begrunnelse skriver juryen at de er imponert over hvordan boken tar i bruk animasjon, interaktivitet og lyd uten å havne i andre kategorier som film eller spill, samtidig som den beholder den fysiske bokens fortelleregenskaper.

Her er vinnerne:

ÅPEN KLASSE:

Tronsmo 40 år

Design: Y: Yokoland

BOKOMSLAG BARN OG UNGDOM:

Hvorfor er vannet vått?

Design: Majlin Keilhau, Gyldendal Produksjon

Illustrasjon: Bo Gaustad

BOKOMSLAG VOKSEN:

Gyldendals klassikere

Design: Aslak Gurholt Rønsen

Illustrasjon: Aslak Gurholt Rønsen

FAKTA- OG OPPSLAGSBØKER/VERK BARN OG UNGDOM:

Barnestemmen

Illustrasjon: Anders Emil Sommerfeldt

Design: Ghost Design

FAKTA- OG OPPSLAGSBØKER/VERK VOKSEN:

Norsk likestillingshistorie 1814–2013

Design: Rune Døli

FOTOBOK/KUNSTBOK:

Elisabeth Meyer. Rapporter fra verden 1920–1950

Design: Rune Døli

Foto: Elisabeth Meyer

LÆREBOK:

Perspektiver

Illustrasjon: Kirsten Halvorsen og Ove Olsen, Bokproduksjon SA og Gerd Eng Kielland, Kart & grafikk

Kapittelcollager: Ellen-Marie Miljeteig

Design: Hanne Dahl Design

SKJØNNLITTERATUR BARN OG UNGDOM :

Emil fra Lønneberget, Marikken og Sunnaneng

Illustrasjon: Bjørn Berg og Ilon Wikland

Omslagsdesign: Elisabeth Vold Bjone

SKJØNNLITTERATUR BILDEBOK:

Livredd i Syden

Illustrasjon: Mari Kanstad Johnsen

SKJØNNLITTERATUR VOKSEN:

Air Mail. Brev 1964–1990

Design: Aslak Gurholt Rønsen

TEGNESERIER:

Liker stilen

Illustrasjon: Bendik Kaltenborn

Design: Bendik Kaltenborn og Yokoland

ÅRETS BOKKUNSTPRIS:

Anna Fiske