Kultur

Nesbø inn på britisk boktopp-igjen

Jo Nesbø går rett inn på en 2. plass på de britiske boklistene med «Blod på snø». I USA ligger han på en niendeplass.

Jo Nesbø er en travel forfatter. I tillegg til selve forfattergjerninger reiser han verden rundt for å delta på ulike litteraturfestivaler og messer for å møte sine lesere. Larsen, Håkon Mosvold

 • Arve Henriksen
  Journalist

Nesbøs popularitet synes aldri å dale i Storbritannia.

Denne uken ble Jo Nesbøs siste bok «Blod på snø» sluppet på det britiske markedet. Når den britiske storavisen The Sunday Times i morgen offentliggjør de offisielle salgslistene for sist uke, så befinner det seg en nordmann på 2. plass.

Og som ikke det skulle være nok. Samme bok førte Jo Nesbø inn på 9. plass på de amerikanske salgslistene som publiseres i New York Times.

— I Storbritannia er det vel riktig å si at jeg er blitt etablert, og har et stort publikum. I USA og Canada er jeg nok, listeplasseringer til tross, fremdeles noe for spesielt interesserte, sier Nesbø til Aftenposten.

Gjentagelser

Det er ikke første gang Nesbø topper britiske boklister. Han debuterte på De britiske øyer med «Snømannen», den har så langt solgt over én million eksemplarer. I fjor gikk pocketversjonen av «Politi» - den tiende boken om Harry Hole - til topps på britiske salgslister. «Police» har solgt i mer enn 40.000 eksemplarer siden den kom i pocket på engelsk i fjor.

I tillegg er over 40.000 eksemplarer solgt av den innbundne utgaven, ifølge det britiske bransjebladet Bookseller.

Også kriminalromanen «Sønnen» endte på toppen av britiske lister. I 2011 ble Nesbø den andre utenlandske forfatteren i historien som toppet salget av innbundne bøker i Storbritannia, med «Leoparden».

Nylig var han på en miniturné rundt i en rekke byer på de britiske øyer, blant annet Manchester, London, Glasgow, Edinburgh, Belfast, Dublin, og York.

— Jo da, responsen har vært bra den, sier han.

Foreløpig er det ingen umiddelbare planer om en tilsvarende turné i statene.

- Mainstream

— I USA ses jeg nok ikke på som en mainstream-forfatter som har solgt litt for mange bøker. Så jeg får sørge for å nyte kultstatusen som den litt mystiske nordmannen inntil jeg eventuelt havner på et «cheesy» talkshow hvor jeg på dårlig engelsk øker opplaget, men ødelegger imaget, sier han.

Anmeldelsene i britiske medier er også svært positive. Avisen Sunday Mirror mener «Blood on Snow», som er den britiske tittelen, fortjener å bli en suksess. Yorkshire Post omtaler Nesbø som en Noir-litteraturens mester, mens nyhetsbyrået Associated Press omtaler boken som en drøm.

Blod på snø er allerede solgt til 23 land. Filmrettighetene har Warner Brothers sikret seg.

Selv føler ikke Nesbø at britiske litteraturkritikere leser «Blod på snø» annerledes enn hva deres norske kolleger.

— Nå fikk jo «Blod på snø» generelt god mottagelse i Norge også, og det virker som det er – uansett nasjonalitet, de som leser den som den kjærlighetshistorien det er, som er mest begeistret, sier Nesbø til Aftenposten.

Stadig tøffere

Hans agent, Tor Jonasson i Salomonsson Agency, får ikke fullrost den norske forfatteren.

— Nesbø er utrolig trofast mot sine forlag. Han er tross alt i en posisjon hvor han kan gjøre som han vil og tatt livet med ro. I stedet reiser han rundt for å delta på festivaler og lanseringer over hele verden, sier Jonasson.

Det er langt fra første gang at Nesbø er å finne på toppen av de britiske boklistene.

— Det morsomme denne gangen er at «Blod på snø» er noe helt annen enn Harry Hole-bøkene hans. Det er en helt ny type bok. Derfor er det ekstra hyggelig at den får en så god mottagelse, ikke minst fordi det blir stadig verre å komme igjennom med skandinavisk litteratur. Konkurransen er tøff, sier Jonasson.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Tidenes største boklansering i Norge: «Jeg var lei meg etter den forrige boken, for da virket det som om Harry Hole døde»

 2. KULTUR

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 3. KULTUR

  Bli med på en vandring gjennom Oslos blodige krimhistorie

 4. A-MAGASINET

  Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

 5. KULTUR

  Millionsalg av norske bøker i Tyskland

 6. KULTUR

  Disse forfatterne er på lønnstoppen