Kultur

Radkas fineste øyeblikk

Radka Toneff døde 21. oktober 1982. I nesten 20 år var det vanskelig for bassist Arild Andersen å lytte til musikken de ga ut sammen. Men nå har han gjort det, og til uken slippes cd med Radkas fineste øyeblikk.

  • >dag Grundseth (foto)
  • Erik Haugestad<br

-Jeg syntesalltid det var flott da hun sang. Det mente alle vi som spilte med henne. Det er flott fremdeles. Jeg er imponert over hvor godt musikken har tålt 20 — 25 år, og jeg er glad for at jeg ble satt opp i et hjørne og ble nødt til å høre gjennom alt sammen igjen, sier mannen som var hennes musikalske og private støttespiller i mange år.Arild Andersen var ankeret i Radka Toneffs jazzgruppe fra hun dannet den i 1974 og til den begavede vokalisten og komponisten Radka tok sitt eget liv, bare 30 år gammel. Fra 1975 til 1980 var de kjærester og samboere.

Lys og glad

-Når jeg gjennom årene er blitt spurt om hvem Radka var, har jeg kjent at det er skapt en myte om henne som mørk og deprimert. Det er langtfra hele sannheten, sier Arild Andersen. -Jeg husker henne som lys og glad. Som hardt arbeidende, profesjonelt kresen, konservatorieutdannet og streng med både seg selv og oss i kompet, men først og fremst som morsom, lys og glad.Det var stemmen hennes som fascinerte ham først, lenge før han hørte henne synge. Radka og Arild var tilfeldigvis på samme øvelse med en del andre musikere, og Andersen husker hvordan han reagerte da lyden av ordene "kaffen er klar" traff ham. -Det var en klang av inderlighet, sier han. -Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive den, men jeg tenker på Miles Davis' muta trompet i Porgy and Bess. Når jeg hører de gamle sangene i dag, blir jeg slått av hvor fint hun fraserer og formidler.

Trengte tid

-Det var fullstendig lammelse i 10 år, sier Arild Andersen om tiden etter Radka Toneffs død. -Helt til for et år siden var det vanskelig for meg å nærme meg materialet fra dengang. Så ble jeg nødt til det, og det har faktisk vært veldig givende. Nå greier jeg å skille mellom det musikalske og det private. En fordel med at det har gått så lang tid, er at jeg ikke blir sittende og høre på meg selv spille bass. I stedet kan jeg bedømme helheten, og ikke minst høre hvordan Radka utviklet seg i løpet av de fem årene opptakene stammer fra. Hun jobbet mye, intenst og målrettet med musikken. Da utvikler man seg.

Minnefond

"Some Time Ago" heter CD'en som slippes 24. februar. Den inneholder 13 spor som presenteres som et lengdesnitt i Radka Toneffs yrkesutøvelse. Kronologien er i orden, bortsett fra tittellåten som er hentet fra Danmarks Radios arkiver og aldri før har vært utgitt. Arild Andersen utelukker ikke at det kan komme fler plater etterhvert, men som han sier: -Jeg er forsiktig med å slippe løs opptakene. Mye kan nok ha historisk interesse, men Radka var selv veldig bevisst på hva hun syntes fungerte best musikalsk.Inntektene fra platen skal gå til Radka Toneffs minnefond. Hvert annet år siden 1993 har fondet delt ut minnepris. Ikke nødvendigvis til jazzmusikere og ikke nødvendigvis til unge musikere, men til folk som arbeider i Radkas ånd.

Les også

  1. Hvem var Radka Toneff?

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk