Kultur

Drahjelp til Ånden som går

En amerikansk kraftkar fra dampalderen og en fransk detektivjypling skal stanse opplagsfallet for Fantomet-bladet. Kan biseriene berge Ånden som går?

Fantomet har vært Norges superhelt nummer 1, men de siste årene har opplaget gått jevnt nedover. Serieheftet, som utgis hver fjortende dag, ble på midten av åttitallet spredt i 70-80000 eksemplarer. Nå ligger opplaget på 30-35000. Som alle spenningsseriene er Fantomet skviset i konkurransen fra dataspill. Men nedgangen viser også at norske leseres smak har justert seg mer i tråd med internasjonale trender. Fantomets popularitet de siste tiårene er først og fremst et skandinavisk fenomen. Serien er opprinnelig amerikansk, men produksjonen av nye episoder styres fra Sverige. Derfor er det et kraftig varsku for den samskandinaviske bladproduksjonen at Fantomet selger dårligere og dårligere. Ånden som går virker simpelthen giktisk i konkurranse med mer heftige amerikanske helter som Spawn og Spiderman.Nå satser forlaget Egmont på at nye biserier skal hjelpe Fantomet. Den amerikanske superheltserien Tom Strong er med i ukens utgave av bladet, og i neste nummer starter den franske krimserien Jarme K. Jarme Bloche.

Guttedrømmer

Tom Strong er skrevet av den anerkjente britiske forfatteren Alan Moore. På åttitallet redefinerte han superheltgenren med verket Watchmen. For tre år siden lanserte han flere nye genreserier på det amerikanske markedet. Tom Strong er en klassisk heltefigur, på mange måter Moores egen versjon av Supermann. Moore resirkulerer imidlertid ikke gamle superheltidéer, men har hentet inspirasjon i genrens forløper: 20— og 30-tallets amerikanske triviallitteratur (pulp). Hovedpersonen er super både fysisk og mentalt. Tom Strong ble født ved forrige århundreskifte. Han mistet sine vitenskapsforeldre som barn, og ble oppdratt av en dampdrevet robot.Moore har tidligere behandlet slutten på 1800-tallet i dokudramaet From Hell om massemorderen Jack The Ripper. Serien Forbundet av usedvanlige herremenn (på norsk i bladet Magnum) samler klassiske romanfigurer som Allan Quatermain og kaptein Nemo i en heltegruppe som skal berge stumpene av det britiske imperiet. I Tom Strong er fascinasjonen for victoriatiden og dampalderen mer en bakgrunnsramme. Serien er som en eksotisk guttedrøm, med merkelig teknologi, bisarre utfordringer og en helstøpt helt. Moore har rensket vekk brutaliteten og kynismen som preget superheltgenren på nittitallet, og legger i stedet vekt på det storslåtte og heroiske ved genren. Tom Strong er et vellykket forsøk på å føre superheltene tilbake til de yngste leserne.

Detektiv

Det er tydeligvis de unge leserne forlaget håper å rekruttere til Fantomet med de nye seriene. Krimserien Jarme K. Jarme Bloche handler om en ung privatdetekiv som ikke bare basker med ondsinnede skurker og vriene intriger, men også pågående kvinner. Unge Bloche er en beundrer av filmskikkelsene til Humphrey Bogart og Robert Mitchum, men sliter med å leve opp til forbildene.Jarme K. Jarme Bloche er populær i hjemlandet Frankrike. Serien startet allerede i 1982, og er utgitt i hele 16 album. Den ble skrevet av Serge Le Tendre og Makyo. Etter ti episoder overtok tegneren Alain Dodier også manuset. Dodier har siden levert årlige album med sympatiske historier og stilsikre tegninger i den realistiske tradisjonen. I likhet med Tom Strong kan de enkelte episodene leses for seg, og det er lett for nye lesere å komme inn i serienes univers. Denne tilgjengeligheten er nettopp hva Fantomet selv har manglet.

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Deep State: Den villeste spionasje kan bli kjedelig underholdning

 2. A-MAGASINET

  Mannen bak tegneserien Lunch: – Det er ikke alle som er bygget for hjemmekontor, bare se på meg

 3. A-MAGASINET

  En lykkelig hore har klart å tenne kvinner i verdens mest likestilte land

 4. A-MAGASINET

  Årets julequiz er inspirert av det siste tiåret: Test deg selv og familien her!

 5. A-MAGASINET

  Denne legen er kalt «kirurgiens Knausgård» for måten han åpent snakker om sine feil.

 6. A-MAGASINET

  Stor påskequiz: 290 spørsmål for deg som følger litt med i nyhetsbildet