Kultur

Jazzer opp festen på forskudd

I går tyvstartet Oslo Jazz-festival med paraplydamer og Creole Quartet. Fra i morgen er det klart for, blant mange andre, Phil Woods, Bobby McFerrin, Alice Babs og Johnny Griffin.

  • Forf>ørn Borgen (foto)
  • <forf>ann Christiansen <

Mentalhygiene. New Orleans er ikke langt unna når Creole Quartet og paraplydamer svinger seg i sommerheten, i bakgården til Stortorvets Gjæstgiveri.— Dans og musikk er mentalhygiene, konstaterer en fjærpyntet Elly Christensen, som har vært med i 14 år.- Dette er voksen moro, sier Tone Sandsdalen Elton, ti år i gamet.I morgen åpner Oslo Jazzfestival for 19. gang - med jazz fra tidlig morgen til langt på natt. På de tre mest sentrale T-banestasjoner blir det musikk både i morgen- og ettermiddagsrushet, torsdag til lørdag danser gateparaden oppover Karl Johan, og hele uken igjennom er det musikk på 18 sentrumsnære scener. I løpet av helgen strømmer artistene til byen. 450 musikere fra 15 land skal i aksjon.Alice Babs i Domkirken er allerede utsolgt. Bobby McFerrin på Rockefeller er også veldig populær, der er det nå lagt ut flere billetter. Alle konsertene på Scene West er svært etterspurte, her er det mange populære navn: Solveig Slettahjell, Come Shine - og Laila Dalseth, som feirer sitt 50-årsjubileum som artist fredag.

Bredere musikalsk

Når presseansvarlig Lise Gulbransen blir bedt om å beskrive status for Oslo Jazzfestival, svarer hun slik:- Oslo Jazzfestival er i ferd med å bli voksen og står mye stødigere og tryggere enn den har gjort. Etter at vi utvidet profilen på 90-tallet, har vi et bredere musikalsk ståsted og når ut til et yngre publikum. Vi er fortsatt veldig opptatt av å ta vare på New Orleans-jazzen, men det er fint å se den vitamininnsprøytingen jazzfestivalen har fått ved å ha musikk som appellerer til yngre mennesker.Arrangørene roper ikke hurra for årets billettsalg, men understreker at det går bra - og at salget ligger på nivå med fjorårets. 8000 billetter er solgt før festivalstart, og man regner med å selge ytterligere 8000 i løpet av festivaldagene.- For at det skal gå bra, må vi ligge rundt 16 000. Det klarer vi, sier Gulbransen.Når Oslo Jazzfestival, som har en omsetning på åtte millioner kroner, likevel regner med å gå med underskudd, har det sammenheng med at den mistet to av sponsorene i vår, ABB og Nordea. Dermed forsvant 850 000 kroner i inntekter.- Men vi bestemte oss for å kjøre på med de planer vi hadde - og tåle et underskudd, sier Gulbransen.

&lt;b&gt;Jazz-moro. &lt;/b&gt;Danserne Gro Moen (t.v.), Astrid Noraker og Tone Sandstølen Elton, og musikerne Wollert Krohn-Hansen og Carl Petter Opsahl i Creole Quartet sørger for stemning i bakhagen.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk