a-ha slipper nytt album i september

Comeback-konsert i Rio 27. september. Nytt studioalbum til høsten. Ny omfattende turné med start i Tyskland i april 2016.

Magne Furuholmen (t.v.) Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy har bestemt seg for å fortsette karrièren. Bildet er fra deres avskjedskonsert i Oslo Spektrum 4. desember 2014.

Konsertdatoer for Norge er tenkt på, men ennå ikke offentliggjort.

a-has tiende studioalbum har fått tittelen Cast in steel , og slippes 4. september. Albumet blir bandets første på fem år, etter forgjengeren Foot of the mountain i 2009.

Denne nyheten, pluss detaljer om nok en omfattende turné med start i Tyskland i april 2016, ble kjent på en pressekonferanse i Berlin onsdag.

— Det har vært veldig oppløftende å lage dette albumet, sier Paul Waaktaar-Savoy.

— Det var nesten uventet gøy å skrive for Mortens stemme igjen, sier Magne Furuholmen.

— Jeg visste at vi kunne lage noe nytt og genuint sammen. Vi har aldri sett oss tilbake, så dette gjør vi fordi vi vil skape noe nytt. Men låtene må være bra, det forandrer seg ikke, sier Morten Harket.

Jobbet under radaren

Med seg på albumet har trioen også den engelske produsenten Alan Tarney, som i sin tid produserte bandets tre første album Hunting high and low , Scoundrel days og Stay on these roads .

Det nye albumet startet i det små, ved at Harket besøkte Waaktaar-Savoy i studio.

— Det var utrolig deilig at vi kunne holde på med dette under radaren. Vi hadde ikke inngått noen avtaler, ingen kontrakter, ikke planlagt noen turné, ingen tidsfrister hang over oss … det var bare våre shadow endeavours. Det var akkurat sånn vi holdt på i hytta til foreldrene mine på 80-tallet. En låt med instrumenter og vokal, sier Paul Waaktaar-Savoy.

Ble med fem års pause

  1. desember 2010 gikk a-ha av scenen i Oslo Spektrum, etter en ti måneder lang avskjedsturné verden rundt. «Take on me» ble spilt som siste låt for aller siste gang, ble det sagt fra Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy.

Ikke alle trodde på bandets farvel, og på dagen fire år etter i desember i fjor, offentliggjorde a-ha en konsert under festivalen Rock In Rio søndag 27. september 2015. Comeback på Maracanã stadion, der bandet spilte for verdensrekorden 195.000 betalende tilskuere i 1991.

Og så, i Dagbladet sist lørdag, kom det frem at bandmedlemmene og manager Harald Wiik som en kvartett der vetoretten er fjernet, nå har skrevet en samarbeidsavtale som forplikter dem til å jobbe som a-ha i to år fremover.

Ut på ny verdensturné

Etter utgivelsen av albumet og konserten i Rio i september, blir det en pause frem mot april 2016. Da starter bandet en ny verdensturné

De 15 første konsertdatoene er nå klare, mens flere konserter blir offentliggjort senere. Den første delen av turneen skjer i Tyskland, Østerrike og Sveits, med start i Stuttgart 3. april.

— Jeg gleder meg til å dra på turné igjen. Jeg tror det blir fantastisk. Vi legger opp til et løp som ikke sliter oss helt ut, men vi lover at det blir en total a-ha-opplevelse. Vi trenger ikke å kjøre den samme gjennomgangen som sist. Folk forventer hjørnesteinslåtene våre, så klart, men vi gjør nok et annet utvalg denne gangen, sier Morten Harket.

I juni i år er det 30 år siden a-has debutalbum Hunting high and low kom ut, og i oktober er det 30 år siden låtene «Take on me» gikk til topps på den amerikanske Billboard-listen - som den eneste fra noen norsk artist.