Kultur

– Ikke kjøp arkeologiske gjenstander fra Syria

Hvis du lar deg forferde over krigshandlingene til IS, så kjøp ikke kunst og kulturminner på eBay som kan ha sitt opphav i Midtøsten.

Ødeleggelsene av syriske Palmyra er blitt fordømt av museer og myndigheter i Vesten. Samtidig står Europa og USA for det største markedet for plyndret materiale fra Syria, sier Kenneth Didriksen fra Økokrim og arkeolog Josephine Rasmussen. Her ved en byste fra Palmyra på Kulturhistorisk museum i Oslo med et svart sørgebånd.
 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Det er ett av flere budskap Kenneth Didriksen, politioverbetjent ved Økokrim, og arkeolog og forsker Josephine Munch Rasmussen, skal snakke om når de legger frem kulturrikets tilstand på Litteraturhuset torsdag denne uken. Salget av kulturminner kan nemlig holde liv i terrorgrupper.

Antikviteter mistenkt for å være plyndret fra arkeologiske steder i Irak og Syria kommer stadig opp for salg på nettauksjonssider som eBay. Typisk gjenstander som tilbys der er små gjenstander som er lett å bære med seg, eksempelvis tusen år gamle krukker, smykker, mynter, skulpturer og stein— og leirtavler. Flere av dem er blitt rødlistet av UNESCO, og handelen med stjålne kulturminner er trolig verdt mange millioner kroner for ekstremistene. Sikkerhetsrådet i FN nedfelte i år en resolusjon som forbyr kjøp og salg av slike kulturminner fra Syria og Irak.

– Økokrim fikk tidlig beskjed om det første skuddet i Syria i 2011. Plyndring av kulturminner skjer alltid i krigsrammede områder. Det finnes en stor etterspørsel etter gjenstandene, ved omsetting kan tyvene tjene mange penger på dette, sier Didriksen.

Les også:

Les også

IS har sprengt nok et viktig monument i oldtidsbyen Palmyra

Populær plyndring

Antikke gjenstander har siden renessansen vært populær som kunst, og plyndring av kulturminner har trolig pågått gjennom menneskehetens historie. Omfanget av ødeleggelsene er imidlertid større i vår tid enn noen gang tidligere, ifølge FN.

– Det som skjer i økonomisk usikre tider er at det internasjonale kunstmarkedet går tilbake til å investere i kunst som er sikker, og det er gjerne arkeologiske gjenstander som har en verdi mange har vært enige om i lang tid, sier Rasmussen.

Derfor ødelegger IS kulturminner:

Les også

«Sjelden har kultur blitt brukt så aggressivt i krigføring»

Organisert, illegitim kjøp og salg av kunst og kulturminner har igjen blitt aktuell med IS' plyndring av arkeologisk forhistoriske i Syria og Irak. Kunsten de tar fra områdene brukes til å finansiere alvorlige krigshandlinger. Også Taliban og Al-Qaida finansierer deler av sin virksomhet ved omsetting av kulturminner. Europa og USA har vært raskest til å fordømme IS' brutale ødeleggelse av kulturminner, men det er Vesten som står for den største etterspørselen etter de ulovlig omsatte skattene.

– Mange tror de redder gjenstandene ved å kjøpe dem bort fra markedet. Det er omtrent like fåfengt som å forsøke å redde elefanter gjennom å kjøpe elfenben, sier Rasmussen.

Slik var Syria før krigen:

Les også

På verdenstoppen i skolegang, vakkert og stabilt

Dårlig oversikt over markedet

I tillegg til å gi nyttig kunnskap om fortiden, blir kulturminner desto viktigere etter krigføringer og ustabile perioder for å finne tilbake til sin identitet en grunnleggende del av gjenreisningsarbeidet i et samfunn. Ødeleggelse av kulturminner og forfedres minnesmerker har derfor vært en målrettet strategi under folkemord.

Det 2000 år gamle Baal Shamin-tempeleet i UNESCO-listede Palmyra før IS inntok byen.

Fenomenet plyndring og ødeleggelse av kulturminner har fikk økt oppmerksomhet med Irak-krigen i 2003, også i forskningssammenheng. Likevel er det hittil gjort få analyser av markedet, og det eksisterer fortsatt ingen komplett oversikt over hvor stort markedet er. Salgene som skjer over nett foregår i et skyggelandskap, og man har dårlig oversikt over hvem kundene er.Tollvesenet i Norge gjør få beslag, og sakene som kommer opp er ofte vanskelig å bevise. Få institusjoner og personer som blir oppsøkt og får tilbud om å kjøpe illegalt materiale anmelder forholdene.– En litt ubehagelig side ved dette er at museer historisk sett har vært en viktig kjøper av plyndret materiale. Det er det ikke lenger, men fagfolkene brukes ofte til å bekrefte at gjenstandene er unike, sier Rasmussen.

Les også:

Les også

FN bekrefter at IS har ødelagt tempel i Palmyra

Hver enkelts ansvar

Begge mener den beste måten å slå ned på dette er å ødelegge markedet.

– Mangel på kunnskap om plyndrede kulturminner er ikke lengre en unnskyldning for å kjøpe disse gjenstandene. Det har vært nok om det i mediene til at man kan klare å tenke selv over hva man faktisk kjøper, sier Didriksen.

Selv Buddha-hoder fra Asia kan være tyvegods. Buddhistiske skulpturer har ikke tradisjonelt blitt fremstilt på denne måten, hodet har bare opp igjennom historien vært det letteste å stjele fra de mange Buddha-statuene rundt omkring i Asia.

– Folk må rett og slett la være å kjøpe gjenstander som det er fare for at er plyndret, sier Rasmussen.

Er du interessert i arkeologi og kulturminner? Da vil kanskje noen av disse sakene interessere deg:

Les også

 1. Venter gullfeber og turistboom etter funn av hemmelig nazitog

 2. «Siste ord er forhåpentlig ikke sagt om Grand Café»

 3. Tidenes løft for stavkirkene

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Historie
 3. Arkeologi