Når kåres den beste mobberen?

Er det et tidsspørsmål før mobbing blir det store konkurransemomentet i en reality-serie?

afp000750301.jpg
  • Torstein Hvattum
    Torstein Hvattum

Tenk deg følgende: Du inviteres av en kommersiell TV-kanal til å melde deg på som deltager i en reality-serie der poenget er å gjøre engasjerende underholdning ut av det alvorlige samfunnsproblemet mobbing. Du inviteres til å kjempe om tittelen Fornedreren basert på dine evner til å beherske maktspillet, dine evner til å ironisere, fryse ut det svakeste ledd i et fellesskap.

Jeg er ikke overbevist om mange tar sjansen på å melde seg. Det er takk og pris ingen akseptabel egenskap blant folk flest at du er spekulativt flink til å plage dine medmennesker. Men tankespillet er interessant fordi det illustrerer hvordan reality-konseptet dypest sett er bygd opp. Det handler om å velge et tema med stor gjenkjennelighet, skape et drama der deltagerne i rikt monn kan spille ut sine sleipe og sine sårbare sider.

Kikker

Vi mennesker er underlige sånn. Selv om verden er stinn av autentiske kriger, drap og overgrep i det store og i det lille formatet, lar mange av oss seg underholde av den konstruerte virkeligheten. Den som trekker deg inn i TV-ruten og gjør deg til kikker i et rollespill med sex, forfengelighet, sjalusi og svik som viktige ingredienser.

Torstein Hvattum.

Jeg klarer sant å si ikke å bli moralsk forarget. Jeg slutter bare ikke å forundre meg over at denne type TV-underholdning fortsatt fenger brede seergrupper. Seriene får komme og gå som de vil for meg. Jeg konstaterer at grenser må sprenges for å holde ratingen oppe. Det holder ikke lenger med tafsing under dynen, slik tilfellet var da Big Brothers hundre dager første gang utspilte seg på norske TV-skjermer i en hangar ute på Fornebu for tretten år siden.Konseptet er, som mange av de andre internasjonale reality-suksessene, utviklet i Nederland av produksjonsselskapet Endemol. Tittelen Big Brother er hentet fra George Orwells roman 1984 . Ideen var rett og slett å teste ut hvordan en gruppe mennesker oppførte seg under konstant overvåking.

Les også:

Big Brother sjokkerte en hel verden da serien første gang ble lansert i Nederland i 1999. Medieeksperter advarte, TV-kritikere skrev så blekket skvatt og psykologer advarte mot varige skader på sjelen.

Står over

Nå krangles det i avisspaltene, etter at TVNorge nylig lanserte en reality-serie med det komplekse og problematiske fenomenet arrangerte ekteskap som tema. Jeg klarer egentlig ikke å hisse meg opp over det heller. Intet tema er i utgangspunktet for alvorlig til å lage engasjerende, intelligent TV av. Om TV-Norge lykkes i dette formatet, er jeg veldig i tvil om.

Les også:

Les også

Transer, krøplinger, pakkiser og kikkere!

Jeg er derimot ikke i tvil om at jeg står over den siste invitasjonen fra TVNorge. Kanalen ønsker å komme i kontakt med overvektige mennesker som ønsker en varig endring i livene sine. TVNorge skal samle de beste trenings— og ernæringsekspertene i landet og tilbyr det beste treningsopplegget for at du skal kunne nå dine mål om et bedre liv!

Konseptet er ikke nytt. Det er velprøvd, og det pirrer vår forfengelighet.

Fyll ut søknadsskjema her ...