- Ikke verdens ende å ryke ut

Stella Mwangi synes det ikke er verdens ende hvis hennes Eurovision-eventyr skulle ta slutt allerede i kveld.

I løpet av to dager har Stella Mwangi gjort seg ferdig med tre generalprøver, før kveldens semifinal i Esprit Arena i Düsseldorf.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen

Ikke siden Guri Schanke forsvant ut etter semifinalen i 2007 har Norge vært utenfor finaleheatet i Eurovision Song Contest. Det kan fort skje i kveld, uten at noen i den norske delegasjonen tror det vil skje. Hjem skal de uansett ikke før på søndag.

– Dette er ikke noe vi har diskutert, og skulle det skje, så vil ikke det være verdens ende. Jeg har gjort mitt, jeg har vært rundt her med det norske flagget og virkelig representert landet mitt. Liker ikke Europa sangen min, så må vi godta det. Dessuten er det jo dere journalister som hyper meg opp så veldig, ler Stella Mwangi.

I går fikk hun også resten av familien på plass i finalebyen, uten at det blir så mye tid til dem frem mot semifinalen.

– Jeg trenger litt tid for meg selv like før. Det er jo så mye skjer, og så mange forskjellige folk her nede. Det er jo nesten krig, alle vil jo frem og vinne. Derfor har jeg sagt nei til alle intervjuer før jeg skal på scenen, jeg må få tid til å minne meg på hva jeg skal gjøre på scenen. Det er fort gjort å bli distrahert, sier hun.

I går gjorde hun unna de to første generalprøvene, den siste finner sted klokken 15.00 i dag. Klokken 21.00 i kveld starter alvoret. Norge er i samme semifinale som sterke Eurovision-nasjoner som Aserbajdsjan, Tyrkia, Serbia, Russland, Sveits, Malta, Island, Ungarn og Hellas. De er nesten alltid med i en finale. Kun ti av kveldens 19 deltagerland går videre fra semifinalen. Det kan bli tøft nok, selv om bookmakerne tror på Norge.

Alt kan skje.

Sjalg Solstad, norsk delegasjonsleder påpeker at de ikke har noen kriseplan på lur hvis Norge skulle ryke ut i kveld.

– Ingenting er sikkert. Selv om både Stella Mwangi og låten blir møtt av en voldsom entusiasme her nede, noe som bygger selvfølelse, så vet vi at vi skal igjennom en semifinale. Vi kan ikke styre hvordan folk stemmer rundt om i Europa, sier han.

Solstad mener derfor en finale uten Norge ikke vil rokke ved nasjonens Eurovision-stolthet, etter å ha oppnådd én seier og en femteplass på de tre siste årene. Det vil heller ikke føre til noen hoderulling i NRK-systemet.

– Jeg vet at hele apparatet uansett har gjort en god jobb, og vi føler også at Stella Mwangi har det norske folket i ryggen. Det handler ikke om at vi har valgt feil sjanger, tross alt fikk Mwangi dobbelt så mange stemmer som artist nummer to i den norske finalen, sier han.

Hos Oddscecker.com er Norge på syvendeplass av de ti landene som tippes til finalen.