Bokanmeldelse: Dyster samtidsdiagnose

Er den ambisiøse litteraturen i ferd med å bli utkonkurrert av TV-serier, podkaster og en ny bølge av moralisme? Litteraturprofessor Sven Anders Johansson peker på mange faresignaler i sin nye bok.

«Litteraturen er sann når den viser at noe annet kunne ha eksistert, ikke når den bekrefter den verden som allerede finnes», skriver Sven Anders Johansson i denne utmerkede boken.

Det har kanskje iblant falt deg inn, kjære leser, å tvile litt på riktigheten av det velkjente utsagnet om at smaken er som baken – delt og udiskuterbar. Du har kanskje selv hatt en kunstopplevelse som grep inn i livet ditt og endret deg på måter du ikke blir klok på. Dette har du villet snakke om med folk som føler det likedan. Du har kanskje endatil skaffet deg innsikt i hva som skjedde og forsøkt å leve slik at det skal skje igjen, til tross for at dette i verdens øyne åpenbart er forfeilet.

Men så er det nettopp det forfeilede som er poenget, skriver den svenske litteraturprofessoren Sven Anders Johansson i denne boken. Den fysiske, kroppslige reaksjonen på et kunstverk er uvurderlig, umistelig og sjelden. Og alltid ettertraktelsesverdig. Uten den har litteraturen mistet sitt livsblod.

Les hele saken med abonnement