Kultur

Ap krever teaterbeklagelse fra Solberg

Erna Solbergs (H) kritikk av teaterstykket «Ways of Seeing» har bidratt til å legge et «utilbørlig press» på ytringsfriheten, mener Aps Anette Trettebergstuen.

Statsminister Erna Solberg må svare på spørsmål om hvorvidt hun vil beklage kritikken av teateroppsetningen Ways of Seeing i Stortingets ordinære spørretime. Foto: NTB scanpix

  • NTB

I onsdagens ordinære spørretime på Stortinget må statsminister Solberg svare på et enkelt ja/nei-spørsmål fra Trettebergstuen:

– Vil statsministeren gi Black Box og folkene bak stykket «Ways of Seeing» en beklagelse?

Hittil har Solberg nektet å komme med en slik beklagelse, tross kritikk og press fra flere hold de siste ukene.

Det var onsdag 13. mars – dagen før siktelsen mot justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Bertheussen ble kjent – at statsministeren kritiserte teateroppsetningen «Ways of Seeing» for å bidra til å gjøre det tøffere å være politiker.

Kommentaren var en reaksjon på uttalelser i en sak fra VG dagen før, der stykkets regissør – også dette før Waras samboer ble siktet – var sitert på at truslene og hendelsene rundt Waras bolig fremsto som åpenbart iscenesatte.

Les også

Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener statsminister Erna Solbergs (H) håndtering av Black Box-saken har bidratt til å legge et «utilbørlig press» på ytringsfriheten. Foto: NTB scanpix

– Da må de ha ryggrad til å stå i det. Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette, sa Solberg.

Trettebergstuen mener statsministeren utviste manglende rolleforståelse med denne uttalelsen.

– Hun har i sin håndtering av Black Box-saken bidratt til å legge utilbørlig press på ytringsfriheten til et maktkritisk teaterstykke, skriver Ap-representanten i spørsmålet til Solberg.

Les mer om

  1. Anette Trettebergstuen
  2. Tor Mikkel Wara
  3. Erna Solberg
  4. Stortinget
  5. Regjeringen