Kultur

Pisker seg selv på nett

Nye metoder vokser nå frem for å ta konsekvensen av at vi alle er utsatt for fristelser.

Brukerne av Stickk.com har allerede satset 50 millioner kroner på at de vil nå sine mål.
  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Nettjenesten stickK.com er konstruert av adferdsforskere ved Yale. Den er beregnet på alle som innser at de ikke alltid gjør det som er godt for dem – til tross for at de er motivert.

StickK henter navnet sitt fra den engelske utgaven av pisken i pisk og gulrot – stick. Brukerne melder seg på nettjenesten for å gjøre alt de ikke får til, som å slanke seg, ikke komme for sent, være mer med familien, legge seg tidligere, eller hva de selv måtte bestemme seg for.

Poenget er at de selv lager en kontrakt som nærmest tvinger dem til å nå målet. Etter at du som bruker har valgt deg et mål, skal du nemlig si hva du satser. Hvis du vil, kan du satse penger. Disse pengene blir sendt videre til en mottager du selv har valgt – dersom du ikke lykkes. Du oppfordres til å sette av pengene til en sak du ikke vil støtte, for eksempel politikere du ikke sympatiserer med. Dermed øker motivasjonen.

Forskning viser at de som satser penger, har større sjanse for å lykkes. I tillegg skal du utpeke en personlig dommer, gjerne et familiemedlem, som skal sjekke om fremgangen din faktisk finner sted. I tillegg skal du legge til venner som er med på å heie deg frem.

Siden starten for tre år siden, er 50 millioner kroner satset via StickK.com. 120 000 forbedringskontrakter er inngått. 279 000 treningsrunder er gjennomført, og 2,3 millioner sigaretter er ikke røykt. Hvor mange som faktisk har nådd målet, sier nettstedet ikke noe om.

Les mer om selvregulering på neste side.