Kultur

PFU har frikjent VG i Tolga-saken: – De har ikke brutt god presseskikk

PFU behandlet onsdag Tolga kommunes klage mot VG, for dekningen av Tolga-saken.

Gard Steiro under behandlingen av den omstridte dansevideoen til Trond Giske i Pressens Faglige Utvalg i august.
  • Morten Schwencke
    Journalist

For et år siden publiserte VG saken «Tre brødre fra Tolga», som fikk et stort etterspill. Onsdag behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) en klage fra Tolga kommune, som mener VG har brutt god presseskikk.

– VG har ikke brutt god presseskikk, konkluderte utvalgets møteleder, Anne Weider Aasen fra TV 2.

I Tolga-saken avslørte VGs journalister tre brødre feilaktig var registrert som psykisk utviklingshemmede og ble satt under vergemål uten samtykke. Artiklene førte til at regjeringen iverksatte en offentlig gransking av kommunen. Konklusjonen ble at kommunen hadde fått syv millioner kroner for mye av staten som følge av feil bruk av diagnoser.

Tolga kommune mener imidlertid VG har brutt flere punkter i Vær varsom-plakaten, som er det etiske regelverket pressen har forpliktet seg til.

Kritikken går på at Tolga kommune mener det etterlatte inntrykket av sakene er feil, blant annet fordi VG ikke ga dem tilstrekkelig mulighet til å imøtegå opplysninger.

  • Onsdag behandlet PFU også klagen mot en rekke annonser som oppfordret til boikott av Operasjon Dagsverk. To av syv aviser ble felt for brudd på god presseskikk.

Før saken ble behandlet, leste PFU opp forslaget til uttalelse som er utarbeidet på forhånd. Der ble det klart at PFU ikke kan se at VG hadde gjort feil i sin dekning.

– Utvalget konstaterer at påstandene på førstesiden av VG er underbygget. Slik PFU ser det, har VG ikke gått lenger enn det er dekning for i artikkelen, mente utvalget.

Tolga-saken har vunnet både SKUP-diplom og Den store journalistprisen.

Les mer om

  1. VG
  2. Presseetikk
  3. Tolga
  4. Etikk
  5. Journalistikk
  6. Medier