Google legger ut Dødehavsrullene på Internett

Den israelske myndigheten for vern av kulturminner samarbeider med Google for å gjøre Dødehavsrullene tilgjengelige på Internett.

Dødehavsrullene, som betraktet som det mest spektakulære tekstfunn i forrige århundre, gjøres nå tilgjengelig på Internett.

Les også :

Innen få måneder vil de første høyoppløselige bildene av de 2.000 år gamle tekstene foreligge på nettet, skriver nyhetsbyrået AP. Tekstene vil være tilgjengelige både i originalspråket og i ulike oversettelser.

Dødehavsrullene, som ble funnet av beduiner i noen grotter ved Dødehavets vestbredd i 1947, regnes som et av de mest spektakulære arkeologiske funnene i forrige århundre.

Eksperter har klaget over at bare en liten gruppe vitenskapsfolk har hatt tilgang til tekstene, men nå skal de eldste kjente versjonene av bibelske tekster gjøres tilgjengelige for folk flest.

Prosjektet har pågått i mer enn to år, og spesialister har tatt tusenvis av bilder av de små bitene med pergament som utgjør Dødehavsrullene.

900 bokruller

I alt ble det fra 1947 til 1956 funnet rester av 900 bokruller og rundt 20.000 fragmenter i elleve forskjellige huler i landområdet som er dagens omstridte Vestbredden.

Skriftene skal være gjemt der av esseerne, en strengt asketisk, religiøs gruppe som hadde dannet sitt eget samfunn i Qumran og andre steder i Judea før Jesu fødsel — trolig i opposisjon til fariseerne og prestestyret i Jerusalem.

— Skriftene gir et genuint innblikk i jødedommen og jødisk tradisjon i tiden før og rundt Jesu fødsel. Slik bidrar de til å sette kristendommen og Jesus i et historisk perspektiv, og har gitt kunnskap som kan oppklare flere uløste spørsmål,

Les også

Skjærtirsdag - ikke skjærtorsdag?

i mars i år.