Kultur

Pushwagner har solgt for over 2 millioner kroner

Kunstneren Hariton Pushwagner sørger for rekordbesøk til galleriet Soli Brug i Østfold. - Han er et godt investeringsobjekt, sier gallerist Ole Dørje.

Pushwagner i galleriet Soli Brug.
 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

Til tross for rekordvarme og solskinn sist helg, har besøkende stått i kø for å sikre seg et kunstverk av Hariton Pushwagner som markerer sine 75 år med utstilling både i Østfold og Oslo. Galleriet Soli Brug har solgt for over to millioner kroner i løpet lørdagen og søndagen.

Han er født Terje Brofos, men bruker kunstnernavnet Hariton Pushwagner (Hariton etter Hare Krishna-bevegelsen og Pushwagner etter supermarkedenes trillevogner). Inspirasjon fra amerikansk popkunst er da også tydelig i hans arbeider. Nå viser han ca. 100 verk fra hele kunstnerskapet.

Kunstneren Hariton Pushwagner er aktuell med utstilling i galleriet Soli Brug mellom Fredrikstad og Sarpsborg.

Treffer alle aldersgrupper

Galleristen Ole Dørje tar den enorme oppslutningen med stoisk ro. Han forklarer suksessen slik:

— Han har en bred appell til alle aldersgrupper og han må sies å kunne være et godt investeringsobjekt. Da vi hadde en utstilling med Pushwagner for fem år siden, husker jeg noen uttalte at han var en døgnflue. Det viser salgstallene at han ikke her, sier Dørje.

Les intervjuet med kunstneren her:

Les også

- Det å kjede seg er et symptom på senilitet

Flere av de grafiske trykkene har hatt en sterk verdiøkning, enkelte ble solgt for 20.000 for fem år siden, og nå for 52.000 kroner. Selvportrettene i sort/hvitt gikk for 35.000 for fem år siden, og nå var det kun ett trykk å oppdrive og det ble solgt for 130.000 kroner i helgen.

_D3A9596-fMDzHkvyMr.jpg

— Genial tegner

Pushwagner har gått sin egen vei og mange er også fascinert av livshistorien. Han har levd periodevis gatelangs, hatt store rusproblemer, men stablet seg på bena igjen.

— Han er en genial tegner og på mange måter banebrytende. Og han er en fantastisk personlighet og kunstner. Det er derfor han appellerer til så mange, sier galleristen Ole Dørje.

 1. Les også

  Pushwagner feirer 75 år: Stiller ut 100 verker fra et helt kunstnerliv

 2. Les også

  Nå åpner den første roller derby-hallen i Oslo

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5