"Borettslaget" med gamle og nye snålinger

I Tertitten Borettslag søker Linda Johansen trøst i spilleautomater etter at hunden Tommy døde. Roy Narvestad leter besatt etter sin ukjente far og sine røtter. Og nye, merkelige innflyttere popper opp i den kanskje siste serien om "Borettslaget".

Mon tro om Linda Johansens parykk byttes ut med hodeskallen i Hamlet for Robert Stoltenberg en gang.
  • Forf>tor G. Stenersen (foto)
  • <forf>thorleif Andreassen <

I kveld kl. 19.55 viser NRK1 den første av åtte nye episoder "Borettslaget". — Jeg tror dette blir den avsluttende serien. Det blir i alle fall lenge til jeg går løs på en ny serie om Tertitten Borettslag, betror mangerollede, hardt arbeidende Robert Stoltenberg Aftenposten fra sminkestolen på Marienlyst. Sminkør Marianne Steinlein bidrar til Stoltenbergs forvandling fra seg selv til Linda Johansen, livets akterutseilte rollefigur.Lindas lange negler festes med dobbeltsidig tape og oppleves håpløse å ha på. De faller lett av og gjenfinnes i parykk og kjole. - Det er ikke snakk om å gå på do de timene jeg har de lange neglene, humrer Robert Stoltenberg. - Hunden som spiller Tommy er godlynt, men irritert på Linda-rollens masete tone og negler som stikker ham.- Er Linda Johansen blitt spilleavhengig etter Tommys død?- Huff, nei. Men i sorgen søker hun trøst i spilleautomatene på det lokale kjøpesenteret. Hun prøver å ta litt tak i livet og har vært en tur ved Sognsvann, hvor hun ikke har vært siden 1960-tallet. En ny beboer i Tertitten, en svensk predikant, tar henne med på vekkelsesmøte for å drive ut sorgens demoner. Jeg synes det er veldig morsomt å spille den gladkristne predikanten. - Kommer det en kjæreste inn i Lindas liv?- Nei, etter at hun på 60-tallet møtte en mann i Oslo, har Linda ifølge seg selv, brent seg på mannfolka. Kanskje prøver hun å skaffe seg et nytt kjæledyr.

Klør i Narvestads skjegg.

Stoltenberg opplever driftsleder Roy Narvestads skjegg og bart enda mer irriterende enn Linda Johansens lange negler. - Skjegget klør som hundre maur. Narvestad blir nok min siste rollefigur med skjegg. Jeg tror jeg hadde tørnet hvis jeg skulle gjøre dette hver dag året rundt, som "Hotel Cæsar".Robert Stoltenberg forteller at driftsleder Narvestad er omtrent like oppfarende, irritabel som før. I avdøde Abrahamsens leilighet har han kommet over gamle 16mm-filmer fra borettslaget. De viser blant annet scener fra Roy og søsteren Ruths barndom, og av deres mor, Ellinor. Filmfunnet medfører at Ruth, som for første gang har kjæreste, oppdager sin ukjente far og at hun møter sin ukjente søster. Narvestad opplever det som en trussel at søsteren har fått familie. Nå vil også han finne sin ukjente far.

Plastisk kirurg.

Av andre nyheter kan nevnes at av Yngve Freiholts søster, Jeanette, har startet ulovlig barnehage i blokkleiligheten sin og serverer barna baconcrisp til lunch. Og at det blir et kultursjokk for snobbete Nikolay fra Holmenkollen å måtte flytte inn i borettslaget på Oslo Øst. Sist ønsket han suksess som rap-artist. Nå vil han ha et godt betalt og vellykket yrke som plastisk kirurg. Ingen studieplasser i medisin er åpen for Yngve, heller ikke i Litauen. Han tenker at praksis fra sykehjem vil få ham inn på medisinstudiene . . . - Har du noen favorittrolle i "Borettslaget"?

Alle snåle.

— Nei, jeg synes de er like snåle og rare alle sammen.- Hvor i all verden henter du ideene til figurene dine. Er det på trikken, supermarkedet, eller . . ?- Jeg har holdt på med å finne roller fra jeg var liten. Jeg tatt meg selv i å følge etter folk på gaten for å høre hva de snakker om. Da bør det jo ringe en varselbjelle. Jeg liker å betrakte folk. Det er fortsatt nye typer å finne, jeg trodde jeg hadde brukt opp alle. I den nye serien bruker jeg en svenske, en danske og en tysker. Det er morsomt å spille også litt andre enn de gamle rollefigurene i "Borettslaget", sier Stoltenberg.

Robert Stoltenberg på god vei til å forvandles til rollefiguren Linda Johansen.