Kultur

Dro til Kabul for å spille inn musikkvideo

Honningbarna vil vise et annerledes bilde av Afghanistan, og i videoen skater unge og glade gutter og jenter sammen.

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

Blant skatende ungdommer av begge kjønn, hos det ideelle prosjektet Skateistan i Kabul, spilte de norske punkrockerne Honningbarna inn videoen til «Prinser av Sarajevo». Låten er én av seks kjappe på bandets fjerde plate Opp de nye blanke , som slippes fredag.

Skateistan er en organisasjon som jobber for å fremme skating og utdanning for unge mellom 5 og 18 år, og har en egen skatepark i Kabul. For i motsetning til mye annet, så er skating lovlig for begge kjønn i Afghanistan.

— Vi har hatt lyst til å besøke Skateistan lenge, og fikk det til nå. Det som appellerte til oss med prosjektet, var det uventede, sier vokalist Edvard Valberg.

Et bilde på alt galt

Videoen ble spilt inn rett før jul.

— Dette er ikke noe bistandsprosjekt, vi dro ned dit for å dokumentere at folk har det gøy der som i alle andre land. I mediene blir vi fortalt at Afghanistan bare er skjeggete galninger og bomber og granater. Kabul er blitt et symbol for Midtøsten. I Honningbarnas ånd ville vi vise frem de som er gisler av disse galningene, nemlig folkene som lever livet sitt og har det gøy. Dette bildet av jenter og gutter som har det kult sammen som likemenn, drukner helt i mediebildet, sier Valberg.

Bandet oppholdt seg fire dager i Kabul, men fikk bare filme i to timer i selve skateparken.

— Det var nok av folk som sa nei, kanskje og dette går ikke, og prosessen i forkant var tungrodd. Og da vi kom ned, merket vi at selv om vi prøver å blokke ut alle fordommene og vet at det ikke er slik, bar vi med oss en forestilling om hvordan ting ville være, en fordom, sier gitarist Christoffer Trædal.

Motstykke til frykten

For å understreke poenget med videoen, ville bandet gjøre intervjuet med Aftenposten på Kon-Tiki Museet på Bygdøy i Oslo.

— Det er ingen sammenligning av prosjektene, men Honningbarna ser veldig opp til Thor Heyerdahls ånd. Det å bli fortalt noe om et sted, nekte å godta at det er slik, og heller dra ut og finne ut hvordan det er selv. Se bare hvordan samfunnet, mediene og autoriteter spiller på folks frykt for terror, uten forankring i hvordan ting virkelig er. Faren for terror av de folkene du tror skal terrorisere, er virkelig ikke stor. Her hjemme ble vi utsatt for terror av en hvit, kristen vestkantgutt, likevel spres frykten mot de stakkars muslimene, sier Edvard Valberg.

— Denne videoen er ment som et motstykke til frykten, og gir et sårt trengt, annerledes bilde av Kabul i det klimaet vi har nå. Temaet i låten er en hyllest til de som skaper et eller annet, og lager bølger rundt seg. Den lille brikken som er den første utløsende faktoren.

Kort album

Honningbarnas nye album Opp de nye blanke slippes 30. januar. Bandet kaller det et «moderne album», med seks låter på tilsammen rett under 15 minutter.

— Det er kort, ja, men det er jo ingen som hører på hele album lenger, kun singler. Dette er låter som alle står likt, sier Nils Jørgen Nilsen.

— Hvor begynner man med 16 låter og en time musikk? Vi har heller ikke tålmodighet til å lytte så lenge. Dette albumet er i Honningbarnas ånd: Heller kort og intenst mange ganger, enn én gang langt, og så finne ut at dette ikke var så fett, sier Edvard Valberg.

I vår legger bandet ut på en omfattende turné, med 66 konserter i åtte land i løpet av fire måneder.

Les også

  1. Disse tror Aftenposten på

  2. Gutter, vin og sang – innholdet på Razikas tredje album er mye likt de to første.