Kultur

Har tegnet 10 kjente forfattere som berømte tegneseriefigurer

Gabriel Michael Vosgraff Moro har intervjuet kjente forfattere og tegnet dem som tegneseriefigurer. I ettertid lurer han på om han burde stilt flere spørsmål knyttet til seksualitet.

Den norskættede amerikanske forfatteren Siri Hustvedt ser seg selv som tegneseriefiguren Wonder Woman. Hun er en av ti kjente forfattere Moro har tegnet og intervjuet. GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO

 • Stine Spjelkavik Hansen

— I boken din intervjuer du kjente forfattere, og har tegnet dem som den tegneseriefiguren de ser seg selv som. Hvordan fikk du denne ideen?

— Jeg ønsket å utforske intervjusjangeren. Lage en ny type forfatterintervju der tekst og bilde leker sammen på en annen måte enn den vi er vant til. Samspillet mellom det humoristiske og alvoret var viktig. Det er ganske mange år siden det første intervjuet, men det ble så vellykket at redaktøren min på Aschehaug foreslo å lage en hel bok med tegnede intervjuer.

Johan Harstad om sin 1100 sider lange roman:

Les også

En hel del lesere vil åpenbart la seg avskrekke av sideantallet. I dette tilfelle vil jeg si: Synd for dem.

— Av forfatterne i boken er det bare Karl Ove Knausgård som er norsk, hvordan valgte du hvem du ville ha med?

— Noen åpenbare favorittforfattere har jeg, så jeg spurte noen av dem, men ikke bare. Utvalget ble til underveis. Noen sa nei, men de aller fleste syntes det var en morsom idé. Jeg ønsket å ha med internasjonalt kjente navn fordi jeg tror dette er den første boken av sitt slag og derfor vil ha interesse også utenfor Norge. Alle de ti forfatterne finnes oversatt til norsk. Forhåpentligvis blir leserne nysgjerrige på forfatternes bøker etter å ha lest intervjuene.

Gabriel Michael Vosgraff Moro har i anledning lanseringen av boken skaffet seg en damevest fra 80-tallet med tegneseriemotiv. Snoopy-motivet går også igjen på capsen og klokken. Det er ikke tilfeldig, i boken har han tegnet seg selv som nettopp Snoopy. Stine Spjelkavik Hansen

Karl Ove Knausgård er aktuell med ny bok:

Les også

Knausgård ut på tur med Harald Eia og Jo Nesbø

— Hvordan arbeidet du med boken?

— Det begynner å bli pinlig lenge i alle fall. Jeg har jobbet med den i ni år, men naturligvis ikke som fulltidsjobb. Først var det en vanlig intervjuprosess. Forsøke å få kontakt med forfatterne og lese meg opp på forfatterskapene. Alle intervjuene ble gjort over mail, noe som passet godt fordi mange av spørsmålene krever litt betenkningstid. Jeg ville ha alt det skriftlige materialet før jeg begynte å tegne. Først da følte jeg at jeg kunne forholde meg kreativt til den delen av prosessen. Jeg var inne på tanken om å få en profesjonell illustratør, men da ville ikke boken blitt min på samme måte.

Karl Ove Knausgård ser seg selv som Lucky Luke. Han sier at han skriver raskere enn sin egen skygge. GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO

— Er det noen spørsmål du ikke stilte som du gjerne skulle hatt svar på?- Å, det er mange! Jeg kunne kanskje stilt flere spørsmål knyttet til seksualitet. Spurt flere om intime detaljer, men ikke på en grafsende måte. Jeg tror alle bærer på noe som ikke er så farlig å si. Noe som godt kan stå i et seriøst forfatterintervju. Hva er ditt pinligste seksuelle øyeblikk, for eksempel? Og hvordan har det påvirket litteraturen din?

- Ville du svart på spørsmålet selv, hvis du fikk det?

— Ja, jeg ville det. Men det kan godt hende at jeg hadde fortalt en skrøne. Man kan jo ikke dobbeltsjekke det folk svarer.

Karl Ove Knausgård:

Les også

- Vi må tørre å snakke om de problematiske sidene ved innvandring

— Du har tidligere skrevet en sakprosabok om filosofen Wittgenstein, en modernistisk roman, en historisk roman satt til 1500-tallet og nå denne. Hva blir det neste?

— Om det blir science fiction eller en novellesamling er helt åpent. Jeg vil ikke si hva jeg jobber med. Det kan nesten være hva som helst, og antageligvis vet jeg det ikke selv.

Karl Ove Knausgård ruger ikke på Min Kamp bind 7-12. Gabriel Michael Vosgraff Moro

— Hva syns du som litteraturkritiker om norsk samtidslitteratur?

— Det er vanskelig å generalisere. Skjønnlitteratur har en sterk posisjon i Norge. Mange forfattere holder høyt internasjonalt nivå. Likevel savner jeg at flere i større grad har blikket rettet ut i verden. For mye av litteraturen er sentrert rundt familien og stusslig norsk hverdag. Flere må tørre å eksperimentere.

- Om du selv skulle ha skrevet en kritikk av boken, hva ville du skrevet? Hvilken dom ville du gitt?

— Hvis jeg kan være litt freidig så tenker jeg på sett og vis at den har revolusjonert forfatterintervjuet, den gjør i alle fall noe som ikke har blitt sett så ofte, Jeg tror jeg ville sagt noe sånt som; terningkast 3 for tegninger og terningkast 3 for tekst, en sekser til sammen. Da er jeg litt beskjeden.

Moro og Knausgård er inne på mange ulike tema i intervjuet. Blant annet skrivetrangen. Gabriel Michael Vosgraff Moro

Interessert i å lese mer om litteratur?

Geir Gulliksen:

Les også

«Den tør jeg ikke å lese» sa en venn da jeg viste henne boken

Les også

Knausgård med brev til en ufødt datter

Audur Ava Olafsdottir:

 1. Les også

  - Det viktigste i et forhold skjer på kjøkkenet og på soverommet

 2. Les også

  Deichman-sjefen: Biblioteket handler ikke om bøker. Vi er til for mennesker

 3. Les også

  Amal Aden og Håvard Syvertsen har skrevet en rørende og opprivende kjærlighetshistorie

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – Folk er helt ville etter Karl Ove Knausgård i USA

 2. KULTUR

  Essay: I år er det ti år siden Karl Ove Knausgårds «Min kamp 1»

 3. KULTUR

  Karl Ove Knausgård og Linda Boström Knausgård skiller lag

 4. KULTUR

  Knausgård ute med ny personlig roman

 5. KULTUR

  De litterære rockestjernene: – Jeg har vært avstandsforelsket i Knausgård gjennom alle, seks bøkene

 6. KULTUR

  Ingunn Økland: Knausgård forsvarer en litteratur uten fiksjon, men selv er han best når han dikter