Kultur

Sverige har ingen planer om å slukke FM-nettet

Norge er alene i verden om å ha vedtatt en slukkedato for FM. Finland og USA vil ikke ha noe med DAB å gjøre.

Mangelen på digitalradio i bil er en av grunnene til at saken får ny politisk behandling. Omformerne finnes i mange utgaver. nn

 • Sturle Scholz Nærø

Aftenposten skrev i går at skjebnen til Norges ca. 16 millioner FM-radioer på ny skal opp i Stortinget:

I 2011 vedtok politikerne, mot Fremskrittspartiets stemmer, å slukke FM-nettet i januar 2017, senest i 2019. Nå kommer partiet til å foreslå at beslutningen gjøres om.

12 prosent

Stortingsrepresentant Ib Thomsen viser blant annet til at bare 12 prosent av norske bileiere har tilgang til DAB.

Internasjonalt står Norge i en DAB-klasse for seg: Ingen andre land i verden har vedtatt en dato for å slukke FM-nettet. I Storbritannia er spørsmålet utsatt på ubestemt tid av politikerne, og i Sverige har DAB-utbyggingen ikke engang startet. Det vil si:

Frem til år 2000 satset svenskene friskt på digitalradio. Deretter vedtok myndighetene å bygge dekningsgraden ned , fra 85 til 35 prosent.

Tok «timeout»

- Den politiske holdningen er at Sverige var for tidlig ute. I praksis har vi hatt en «DAB-timeout» i over ti år. Riksdagen skal behandle spørsmålet om å innføre DAB. Trolig kommer saken opp høsten 2015. Slik det ser ut nå, vil jeg anslå at FM-nettet blir slukket i 2022 eller 2024, sier Mats Åkerlund, sjef for digital strategi i Sveriges Radio.

For tiden finnes DAB-sendinger i fire svenske byer. Finland har sagt nei til hele formatet, det samme gjelder USA og Canada.

I Frankrike er prøvesendinger i gang noen få steder. Tyske mediemyndigheter avviser å avvikle FM-sendingene, mens Danmark har satt slutten av 2019 som mulig slukketidspunkt for FM.

EBU, den europeiske kringkastingsunionen, besluttet i fjor å anbefale DAB som standard overfor alle sine medlemsland.

- Vanskelig å svare

På spørsmål om Norge vedtok å avvikle FM for tidlig, svarer Mats Åkerlund i Sveriges Radio:

- Det er vanskelig å svare på. Noen må jo være først.

Her hjemme er det selskapet Digitalradio Norge som koordinerer innføringen av DAB. Daglig leder Ole Jørgen Torvmark kommenterer:

- I Norge kan vi være stolte av at vi leder an. Verden ser til oss for å lære om digitaliseringen av radio. Bare det siste året har Digitalradio Norge hatt eller vært på besøk hos mange nasjoner, blant annet Irland, Tyskland, Tyrkia og Thailand. At svenskene er sent ute, koster dem dyrt. De fleste land vi kan sammenligne oss med, jobber mot en digitalisering av radio, men hvert marked finner sin form og sin tilpasningstakt ut fra egne behov. Her er det ingen konflikter.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Onsdag meldte Oslo overgang til DAB. Men denne gjengen gir ikke opp kampen for FM-radio.

 2. KOMMENTAR

  DAB-radio: Norge går i bresjen for… ingen

 3. KOMMENTAR

  DAB-radio skulle bedre samfunnsberedskapen. Mye tyder på at den ble dårligere.

 4. KULTUR

  To selskaper kontrollerer nasjonal reklameradio til 2032

 5. KULTUR

  Onsdag kan du miste NRK-kanaler på DAB – slik får du dem tilbake

 6. NORGE

  Onsdag mistet hver tredje nordmann NRK - på FM. Dette bør du vite om DAB.