Den svenske forfatteren og samfunnsdebattanten Jan Myrdal er død

Jan Myrdal var en kjent radikal forfatter, skribent og debattant. Han ble 93 år gammel.

Den kjente svenske forfatteren, skribenten og debattøren Jan Myrdal er død, 93 år gammel. Myrdal ble lagt inn på sykehuset torsdag kveld med det man tror var blodforgiftning og døde fredag formiddag. Det melder den svenske avisen Aftonbladet.

– Jan har vært svak de siste månedene, så det kom ikke helt uventet. Jeg har møtt ham regelmessig mot slutten og snakket med ham om hans bøker. Da kunne han snakke og fortelle, men han kunne ikke skrive lenger noe som gjorde at han mistet livsgnisten, sier Lasse Diding til Aftonbladet.

Diding var en av initiativtagerne til Jan Myrdalsselskapet i 2008 og har også vært med på å lage et bibliotek som huse boksamlingen Myrdal donerte til selskapet.

OSLO 1989: Den svenske forfatteren Jan Myrdal fotografert foran Slottet i Oslo.

– Veldig hatet og veldig elsket

Myrdal fikk sitt gjennombrudd med boken Rapport fra en kinesisk by som kom ut i 1963. Boken fikk mye oppmerksomhet i internasjonal presse da den kom. Myrdals oppvekstskildringer har også fått stor oppmerksomhet.

Siden gjennombruddet på 1960-tallet har Myrdal vært en svært produktiv forfatter, med en lang rekke skjønnlitterære verk og selvbiografier bak seg.

Myrdal har også vært en tydelig stemme i den offentlige debatten i Sverige. Senest i 2016 skrev han debattinnlegg for blant annet svenske Aftonbladet.

På slutten av 1960-tallet utmerket han seg som en tydelig stemme på den radikale venstresiden. Han var engasjert i fredsarbeid og en motstander av atomvåpen. Han var også sterkt omdiskutert – ikke minst for sitt forhold til Kambodsja på 1960- og 70-tallet.

– Han var veldig mye og veldig egen. Veldig hatet og veldig elsket. Han var alltid i konflikt og debatt og mente alltid noe om alt, sier den svenske journalisten Bosse Lindquist til SVT.

Lindquist har laget flere radiodokumentarer om Myrdal, og jobber for tiden med en TV-dokumentar om forfatteren.