Kultur

Storbyliv, død og masse musikk på NRK i høst

Som vanlig satser NRK på bredde i programtilbudet – det blir noe for absolutt alle, ikke minst barn. Erlend Loe er en av dramaforfatterne.

Den polske akademikeren Thomas kommer til Norge og får oppleve borgerskapet på nært hold.
  • Lars Keilhau
Kringkastingsorkesteret og fem programledere har reist til fem småsteder og satt opp konsert.
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Utover den tradisjonelle Gullrekka, enda en runde av Der ingen skulle tru at nokon kunne bu og noen doser sakte-TV, så byr statskanalen ikke minst på den helt nye serien Kampen for tilværelsen , «et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag – egentlig».

Serien er krevet av Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen, som til daglig sitter sammen i et skrivekollektiv.

— NRK kom og spurte om vi hadde noe pirrende, sier Loe. - Da hadde Kampen-ideen ligget i bakhodet i to år. Vi fôret NRK med noen ideer, og de ble begeistret.

Polsk akademiker

Serien spinner rundt den polske akademikeren Thomas, som reiser til Norge for å få penger av en far han aldri har truffet. Han kommer i kontakt med de som bor i den borgerlige bydelen Ullevål Hageby, som egentlig ikke har noen problemer, men skaper seg gjerne noen.

- Det er et blikk på dagens mentalitet, der vi sitter i hengekøyene våre mens husene blir pusset opp av utlendinger.

- Serien vil kanskje stikke litt i vår selvgodhet?

- Jeg håper det! Dette er ikke noen komiserie – humoren er der, men den er subtil og litt mørk, sier Loe, som ikke har skrevet for TV på mange år, og det er bare andre gangen.

— Nå blir det hele 16 episoder à 45 minutter. Det er mer enn åtte spillfilmer!

På hitjakt

Kringkastingsorkesteret og fem programledere har reist til fem småsteder og satt opp konsert.

Forøvrig er det musikken NRK kjører frem som høstens flaggskip: The Hit , der målet er å finne en – riktig gjettet – hitlåt. Her er det låtskrivere som får slippe til. Stjernekamp fortsetter, og på feelgood-siden finner du D a KORK kom til bygda . Kringkastingsorkesteret har reist til fem småsteder og satt opp konsert med lokale talenter. Steven van Zandt er fremdeles grettenartig mafiaboss i Lilyhammer , mer voldelig enn noensinne slik det så ut da pressen fikk se klipp under dagens lanseringsjippo.

Steven van Zant fortsetter å ture frem i <i>Lilyhammer</i>.

— Nei, bedyrer kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som entret scenen til James Bond-musikk spilt av KORK. - Det blir faktisk mindre vold enn tidligere.

Ikke dødsstøt

Han innrømmer at NRK fremdeles møter knallhard konkurransene fra de andre kanalene, og at Marienlyst alltid vil ha forbedringspotensial.

- Så høstens meny blir ikke dødsstøtet mot TV2 og de andre norske kanalene?

— Jeg vil ikke bruke det uttrykket, men vi biter godt fra oss. Ikke minst fordi vi har en sjangerbredde ingen andre kan vise til.

- Tiden går, men Gullrekka består?

— De programmene vil alltid være gjenstand for utvikling og forbedring, men folk spiser taco hver fredag ...

Iben og Albert har hovedrollene i Sofia Flux.

Spesielt stolt er kringkastingssjefen stolt av satsingen på barneprogram. «Flaggskipet» for de yngste er Sofia Flux , om to åtteåringer som får tak i et apparat som gjør dem i stand til å høre andres tanker. Det blir også nye sesonger av MK-X, Best i mest og Barn ingen adgang .— Det vi gjør for barn er oppsiktsvekkende i global sammenheng. Vi er viktigere for dem enn noen tegneseriekanal.