Kultur

Byr på kald krig i Det hvite hus

Denne sesongen fokuserer House of Cards på maktkampen mellom Frank og Claire. Men serien er fortsatt best når den fillerister storpolitikken.

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Vår vurdering:

4 av 6
President Frank Underwood (Kevin Spacey) får virkelig kjenne på presset når han ikke lenger har førstedamen, Claire (Robin Wright) uforbeholdent ved sin side.

NB! Ikke les videre hvis du ikke har sett House of Cards sesong 3.

Problemene tårnet seg virkelig opp for president Frank Underwood i forrige sesong. Ikke minst i siste episode da førstedamen Claire Underwood tok designerfrakken og gikk på ubestemt tid. Med primærvalgene kun få dager unna og meningsmålinger som ikke taler i den sittende presidentens favør passet det særdeles dårlig med en alvorlig ekteskapskrangel.

Trues ikke av utroskap eller store ego

Det er nettopp her den fjerde sesongen plukker opp tråden. Etter å ha latt maktparet Underwood helt siden starten stå side om side, med en urokkelig trofasthet som hverken lar seg true av utroskap, store ego eller motgang, virker det som forholdet deres nå har fått en livstruende skade. Dette åpner opp for et spennende maktspill på et helt nytt nivå, problemet er bare at det skurrer litt i premissene til denne krangelen.

 • Dette mente vår anmelder om forrige sesong:
Les også

House of cards flytter konfliktene til de innerste sirkler

President Frank Underwood kjemper for sitt politiske liv.

Måtte velge mellom kona og seg selv

Forrige sesong startet sterkt, i god House of Cards -stil, men endte dessverre langt svakere enn forventet. Mye skyldes at Claire plutselig utviklet en form for samvittighet. Etter årevis med et moralsk kompass som helt klart var knust, så hun seg nødt til å irettesette Russlands president i full offentlighet. Dette ble selvfølgelig til en internasjonal politisk skandale som igjen gjorde at Frank måtte velge mellom konas beste og sitt eget beste. Som den skruppelløse kynikeren han er, valgte han selvfølgelig det siste.

Aftenposten er eneste avis som fikk intervju med Robin Wright før premièren på sesong fire. Det kan du lese her:

Les også

«Noen må lyve. Noen må bedra. Noen må bryte avtalen»

Virker urealistisk og lite gjennomtenkt

Etter flere tiår som profesjonell politikerfrue, virker det usannsynlig at en kalkulert, smart og iskald person som Claire plutselig skal risikere alt for noe så simpelt som følelser. Hennes plutselige ultimatum om en egen politiske karrière virker også lite gjennomtenkt, særlig fra en som kjenner det politiske spillet til fingerspissene.

Det er rimelig å anta at det finnes flere mektige portvakter og politiske prosesser som tar tid å overvinne, enn de fåtall hindringene som House of Cards -universet har tatt i bruk. Selv for Hillary Clinton tok det nesten 20 år fra en antatt hestehandel med ektemannen, som resultat av Lewinsky-skandalen, til hun faktisk nå har en reell mulighet til å bli USAs neste president.

 • Dette mente Serieskolens TV-eksperter om House of Cards i fjor:

Ingen opplagt vinner og taper

Mer enn noen gang henter House of Cards superpar inspirasjon fra virkelighetens politiske liv, og ikke minst fra historien om Bill og Hillary Clinton. Maktkampen mellom Frank og Claire er sånn sett ikke uten høydepunkter. Måten de dekker over sine indre stridigheter, mens pressen venter i hopetall utenfor døren, gjør det lett å tenke at det er mer enn fantasi som har vært inspirasjonsgrunnlaget. Det er også fascinerende å se hvordan maktdynamikken mellom dem fungerer når de er på hver side av ringen. For her er det ingen opplagt vinner og taper.

Spindoktoren Leann (Neve Campell) er et av de nye ansiktene i House of Cards

Best når virkeligheten banker på

Seriens beste øyeblikk er fortsatt når handlingen overlappes av virkelighetens politiske drama. At Frank stiller til primærvalg på samme tid som verden sitrer i spenning over hvem som blir demokratenes og republikanernes kandidater til USAs presidentvalg, gir serien mye gratis. Det er en sann fryd for øyet når meningsmålinger, kampstrategier og spindoktorer er i full sving, og vi virkelig får se den mørke baksiden av det politiske spillet. Forfriskende er det også med noen nye ansikter, som Claires kvasse og arrogante mor, og den ambisiøse valgkampsjefen Leann Harvey (spilt av Neve Campbell).

House of Cards er tema i denne ukens Aftenpodden:

Les også

Rossavik: - Trump og Cruz får Frank Underwood til å se ut som Odd Einar Dørum

Trenger mer møkk under neglene

Franks hovedmotstander i primærvalgene, Heather Dunbar, skal nok fungere som et slags moralsk motstykke til Underwood-paret, men både hun og eventuelle andre fremtidige konkurrenter, kan med fordel få litt mer møkk på hendene. House of Cards har ikke vondt av å gjøre det politiske spillet enda mer skittent. For slik det ser ut nå kan Donald Trump og virkelighetens valgkamp fort ta innersvingen på både Frank og Claire.

 • Trenger du flere serie-tips? Disse må du få med deg:
 • Se Aftenpostens kulturpanel diskutere den mørke siden av popindustrien:

Les også

 1. Skam sesong 2: fra hemmelig nettskatt til nasjonal suksess

 2. 12 konserter du bør få med deg på Bylarm

 3. Låtene du bør sjekke ut denne uken

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Robin Wright
 3. Hillary Clinton
 4. Donald Trump
 5. Netflix
 6. House of Cards
 7. TV