Kultur

Bjørn Eidsvåg runder millionen

Norges største popstjerne er her igjen. Bjørn Eidsvåg har alt ertet på seg feministene, men når Eidsvåg-plate nummer én million snart går ut av butikkene skal han ta seg tid til en skikkelig markering.

 • Forf>
 • Forf><forf>rolf M. Aagaard (foto) <
 • <forf>øyvind Holen <

Storselger.Ingen vet nøyaktig når eller hvor det skjer. Det kan skje allerede når "En vakker dag" kommer i butikkene mandag. Bjørn Eidsvåg selger sin plate nummer én million.— Tallet gjør meg ganske ydmyk, for det er 25 prosent av Norges befolkning. Jeg tror mange har flere av mine plater, men allikevel. Når jeg får tid, vil jeg markere det på en skikkelig måte. Jeg raser alltid bare videre med nye turneer og prosjekter - og tar meg sjelden tid til å smake på suksessen. Når millionen er i havn, har jeg lyst til å gjøre noe veldig hyggelig med min kone, som har vært med meg hele veien, sier Eidsvåg.

Erter damene

Eidsvåg har alltid vært populær, men med 2002s "Tålt" tok det helt av. Albumet solgte over 220 000 eksemplarer, godt hjulpet av "Mysteriet deg". Låten Anne Lindmo i "Store Studio" kalte "en omskrivning av du er så søt når du er sint". - Jeg klarte ikke å ta kritikken helt på alvor, men nå har feministene allerede rukket å bli sur på årets "Bare ein mann". De sier det er typisk menn å avskrive seg ansvar med å si "jeg er bare en mann". Skjønner de ikke at dette er en sang der jeg prøver å mobbe damene?"Tålt" var nærmest et konseptalbum om rotekoppen Bjørn Eidsvåg, eller i alle fall "eg"-personen som alltid preger platene hans. - "En vakker dag" er akkurat det samme. Det er ikke noe revolusjonerende nytt, men vi er i utvikling. Denne er lysere, mer positiv og forventningsfull. Det høres ut som fyren som synger har det bedre nå. Det er fortsatt tunge sanger her, men nå klarer han å leve med ensomheten og de stygge bildene som dukker opp for hans indre øye.

Ingen pause

Eidsvåg hadde egentlig tenkt seg en pause etter braksuksessen med "Tålt", men fikk en spark i baken av platedirektør Rudolf Reim. Han sa at Eidsvåg ikke måtte bli gammel og satt, men riste av seg "Tålt"-komplekset for å unngå at forventningspresset skulle bygge seg opp til et kompleks. Det endte i "En vakker dag" og en nyinnspilling av konsertplaten "Hittil og littil" for det danske markedet.- Å skrive låter er livet mitt, og så lenge jeg har ideer, vil jeg få dem ut i livet. Eidsvåg jobber fortsatt med en dødsmesse, og kanskje går han også samme vei som Åge Aleksandersen, Jo Nesbø og Jan Eggum - som alle har tatt musikken sin til teaterscenen. - Musikken min byr jo på en spennende reise fra et lavkirkelig bedehusmiljø, ut i verden og inn i rocken. - Du snakker om "Bjørn Eidsvåg - The Musical"?- Hehe! Nå tror jeg forhåpentligvis man vil lage en annen historie enn den rent selvbiografiske.

 1. Les også

  Hylder Eidsvåg på plate

&lt;b&gt;Hardt turnéliv. &lt;/b&gt;- Jeg så nettopp &quot;The Last Waltz&quot; med The Band, der de etter 16 år på landeveien finner ut at de må gi seg hvis de ikke vil dø. De levde nok hardere enn meg, men det var et signal, sier Bjørn Eidsvåg. ROLF M. AAGAARD

Les mer om

 1. Musikk

Relevante artikler

 1. KULTUR

  En ting har virkelig formet Åge Aleksandersen her i livet: Forholdet til den voldelige faren.

 2. KULTUR

  «Ole Paus: En musikalsk journalist med en eksepsjonell poetisk penn»

 3. KULTUR

  Nytt album fra Ole Paus: «Langt over grensen til oppglødd»

 4. KULTUR

  På tide at denne artisten blir allemannseie

 5. KULTUR

  En guide til de store enkeltkonsertene

 6. KULTUR

  Marie Fredriksson toppet hitlisten i USA fire ganger. ABBA gjorde det én. Men hun var aldri opptatt av et liv i stjerneglans.