Downton Abbey: Vinker farvel med stil og klasse
Downton Abbey lukker dørene til herskapshuset for siste gang, mens både rolletolkninger og historiene fortsatt holder høy standard.
- Cecilie AskerAvdelingsleder
Vår vurdering:
Siste sesong av Downton Abbey vil handle mye om skjebnene til kvinnene i Crawley-familien, og særlig døtrene Lady Edith (t.v.) og Lady Mary (t.h.) Foto: Nick Briggs
NB! Ikke les videre hvis du ikke har sett Downton Abbey sesong 5!
Alle som har fulgt den britiske dramaserien Downton Abbey med stor glede siste årene, har visst at det ikke kan vare for alltid. Da serien uansett ikke kan holde det gående frem til moderne tid med dagens rollegalleri, er det heller ikke noe poeng. Nå er tiden kommet for å runde av, og vi følger derfor herskap og tjenere på Downton inn i sjette og siste sesong. Avskjedssesongen vil bestå av kun åtte episoder, og i kjent stil kun dekke et par år, denne gang 1925 til 1927. Den endelige avslutningen vil vi først få i en egen julespesial som sendes i romjulen. Hvis den følger mønsteret til de tidligere julespesialene, vil den ta for seg julefeiringen på Downton i 1927.
F for forandring
Mye tyder på at vi kan vinke farvel til familien Crawley & co i god tid før den store depresjonen og de harde tredveårene. Men selv om det ligger store samfunnsomveltninger og venter i nær fremtid, er livet på Downton alt annet enn statisk. Forandringer har vært stikkordet i de siste par sesongene, og det er det også denne gang. Bedre enn noen annet drama på TV for tiden, klarer Downton Abbey å skildre en verden i forandring gjennom nære og mellommenneskelige relasjoner.
Her er anmeldelsen fra forrige sesong:
Dette kan bli Lady Marys år
Den tidløse kjærligheten
En forsiktig kommentar fra far til datter, på vei til et forretningsmøte, om hvorvidt hun heller burde ri med sidesal enn å sitte over skrevs på hesten, sier mer om generasjonsskiftene enn historiebøkene. Takket være velskrevne manus og dyktige skuespillere har serien hele veien klart å formidle mye mellom linjene. Siste sesong er intet unntak. Ikke minst kjærlighetshistorien mellom Mr. Carson og Mrs. Hughes, som viser at nyerklært kjærlighet er like klønete, vanskelig og sjarmerende uansett alder.
Tenåringsdatteren til Will Smith har laget en av ukens beste låter:
15 ferske låter du ikke bør gå glipp av
Må finne seg selv
Skjebnene til husets arvinger Lady Mary og Lady Edith tyder på å bli de to store historielinjene i seriens siste kapittel. Begge har valgt utradisjonelle veier for sin tid; Lady Mary ved å ta over familiebedriften og Lady Edith ved å ta over et mediehus i London. De har begge hatt store utfordringer i kjærligheten underveis, men selv om det helt sikkert blir et tema i denne sesongen også, handler en lykkelig utgang for Crawley-døtrene mer om å finne seg selv, enn å finne seg en mann.
Sliter med å få barn
Med alt fra ufrivillig barnløshet til omstillingsutfordringer i arbeidslivet på agendaen føles problemstillingene ofte både tidsriktige og relevante til tross for at serien befinner seg 90 år bakover i tid. Publikumsfavorittene Anna og Bates sliter fortsatt med å få barn. Selv om alle andre utfordringer endelig ser ut til å ha løst seg for dem, føles det litt urettferdig hvis ikke nettopp de blir forunt en tradisjonell lykkelig avslutning på sin historie.
Ligner på oljekrisen og mediekrisen
Den største utfordringen av dem alle er det selve herskapshuset som står overfor. I midten av 1920-årene representerer overklasselivsstilen noe gammelt og utdøende, som trues av både industrialiseringen og den sterke arbeiderklassen. Mr. Crowleys hodebry med hvordan han skal gjennomføre nedskjæringer blant de ansatte og effektivisere selve driften, minner mye om de utfordringene som oppleves i mange av dagens bransjer, fra oljebransjen til mediebransjen. Denne evnen til stadig å treffe en relevant nerve gjør at det blir vanskelig å si farvel til en tidsalder som i utgangspunktet de færreste av oss har et forhold til.
Trenger du flere serietips? Her er 10 TV-serier du bør sjekke ut:
Les mer om
Flere artikler
«Downton Abbey» blir film
Filmanmeldelse: Du skal lete lenge etter en mer nostalgisk innpakning av «old Britain»
«Defending Jacob»: Langtekkelig fra Morten Tyldum
Mest sett og minst omtalt: «Mora mi snakker om den heeeeleeeeee tida»
Anmeldelse: «Ku’damm 56 fungerer like bra som søndagsdrama som pirking i historiske sår»
Oppfølgeren til Downton Abbey er fengende, festlig og forførende.