Kultur

EUs litteraturpris til Maria Navarro Skaranger

Forfatter Maria Navarro Skaranger (26) hedres for romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen).

European Union Prize for Literature skal gå til forfattere som har utgitt to–fire bøker for voksne, og som er i ferd med å nå et større publikum. Årets norske vinner er Maria Navarro Skaranger.
  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist

EU-prisen, European Union Prize for Literature (EUPL), offentliggjøres tirsdag, men deles ut i Brussel 29. september.

European Union Prize for Literature skal gå til forfattere som har utgitt to–fire bøker for voksne, og som er i ferd med å nå et større publikum. Det kåres én nasjonal vinner fra hvert deltagerland.

Prisen er på 5000 euro. (ca 54.450 norske kroner )

Leder Kari J. Spjeldnæs i den norske juryen fremhever Maria Navarro Skarangers direkte språk:

– I hennes språk blir filteret mellom fortellingen og leseren borte. Hun bringer leseren ekstremt tett på, sier Spjeldnæs til Aftenposten.

Juryleder Kari J. Spjeldnæs.

I romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) tematiserer Skaranger selvmord. En ung mann på rundt 30 år har tatt sitt eget liv. Gjennom anekdoter, små scener og erindringer løfter søsteren frem familiens historie.

– Språket er rett på, direkte og nøkternt, og i løpet av 240 korte avsnitt stiger en dramatisk familiehistorie gradvis frem for leseren. Livet brettes ut i nyansert mangfold gjennom en ekstremt effektiv og konsentrert fortelling, sier juryleder Spjeldnæs.

Les også

Filmanmeldelse: «Alle utlendinger har lukka gardiner» er befriende røff

– Veldig glad

«Maria er veldig glad for tildelingen av denne prisen», sier presseansvarlig Marte Nøklegård Dahl i Forlaget Oktober.

Skarangers litterære agent Henrik Francke i Oslo Literary Agency sier til Aftenposten at prisen blir lagt merke til innenfor det europeiske markedet, og at den ofte kan være avgjørende for om forlag velger å oversette boken.

– Prisen har stor betydning, sier Francke.

Bok om sorg er Maria Navarro Skarangers andre roman. Debutromanen Alle utlendinger har lukka gardiner er den første norske boken som er skrevet i et gjennomført multi-etnolektisk drabantbyspråk, altså et språk som tar opp i seg uttrykk fra ulike land og bakgrunner – ofte omtalt som «kebabnorsk».

Boken fikk mye oppmerksomhet og ble hedret med debutantprisen. Filmversjonen hadde premiere på norske kinoer mars 2020.

Les også

Bokanmeldelse: Therese Tungen skildrer fastlåst begjær i rike noveller

Fjerde norske vinner

Tidligere norske vinnere av EUs litteraturpris er Carl Frode Tiller (2009), Gunstein Bakke (2012) og Ida Hegazi Høyer (2015).

«Creative Europe», der 41 land deltar, står bak prisen i samarbeid med de europeiske sammenslutningene av forfattere, forleggere og bokhandlere.

I år deltar Norge sammen med Belgia, Bosnia-Hercegovina, Danmark, Estland, Kosovo, Kroatia, Kypros, Luxembourg, Montenegro, Nord-Makedonia, Spania og Tyskland.

Årets norske jury har bestått av Helén Foss, Anne Merethe K. Prinos, Siri Odfjell Risdal og Kari J. Spjeldnæs (leder).

Les mer om

  1. Bøker
  2. Litteratur
  3. Sorg