Petter Northug hevder Aylar Lie godkjente opplysningene i omstridt biografi

Aylar Lie mener Petter Northug krenket hennes privatliv i boken Min historie – Northug.

Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug og forlaget. Bakgrunnen for søksmålet er Northugs biografi, som hun mener inneholdt sensitive opplysninger fra sitt privatliv.

Mandag møtte Aylar Lie og Petter Northug i Oslo tingrett. Saken står om biografien Min historie – Northug, som kom ut høsten 2018.

I boken, som er ført i pennen av forlagsmann og forfatter Jonas Forsang, kommenterte den tidligere langrennsstjernen for første gang forholdet til den tidligere glamourmodellen Aylar Lie.

Lie mener boken omtaler så private og sensitive opplysninger at de krenker hennes privatliv. Hun krever 100.000 kroner i erstatning fra Northug og Pilar forlag, som er en del av Petter Stordalens forlagshus Strawberry publishing.

Les også

Suksess for Northug – knuser bok-konkurrentene

– Samtykket i e-post med forlaget

Opplysningene om Aylar Lie ble tatt ut av biografien i senere opplag. Lie mente på sin side at boken burde vært tilbakekalt, og gikk til sak mot Northug og forlaget. Saken ble behandlet i forliksrådet i fjor, der retten kom frem til at boken ikke var i strid med loven.

Lie anket saken til tingretten. Mandag kom det frem at partene i saken i utgangspunktet er enige om at opplysningene hører hjemme i privatsfæren, men de er altså ikke enige om det var ulovlig å gjengi dem i boken.

Petter Northugs biografi «Min historie» ble den niende mest solgte boken i Norge i 2018.

Northugs advokat Halvard Helle innledet med å si at det finnes e-postkorrespondanse mellom Pilar forlag og Aylar Lie, som viser at hun var gjort kjent med innholdet i boken, og at hun samtykket til det.

– Rettspraksis fra Høyesterett fastslår at hvis det foreligger samtykke, så foreligger det ingen krenkelse, sa Helle.

Les også

Northug: – Prosessen med å skrive denne boken har føltes som å gå til psykolog

Petter Northug i Oslo tingrett, med saksøker Aylar Lie midt imot.

Ble intervjuet i Det Nye

– Jeg føler meg veldig urettferdig behandlet og provosert, sa Lie i sin vitneforklaring.

Northugs advokat viste til kommunikasjon mellom Lie og forlegger Magnus Rønningen i Strawberry. Lie skal ha fått tilsendt avsnittene og hadde ikke noen innvendinger mot innholdet. Men ifølge Lie ble hun først kjent med innholdet i boken via en journalist.

– Da hadde forlaget allerede sendt ut boken. Jeg tenkte at jeg måtte gjøre det beste ut av situasjonen, slik at jeg ikke skulle komme negativt ut i media, forklarte Lie i retten mandag, ifølge VG.

Northugs advokat poengterte også at Lie selv tidligere har omtalt tematikken relativt bredt i et intervju med ukebladet Det Nye i 2012.

– Dette er opplysninger som Lie selv brakte for offentligheten i 2012, og som dermed var allment kjent da biografien kom ut. Temaet for retten blir i stor grad om man kan gå til søksmål etter selv å ha gjort opplysninger tilgjengelige, sa Helle før retten var satt.

– Jeg ville normalisere et tabubelagt tema, forklarte Lie om ukebladintervjuet.

Les også

Forlag saksøkes for innholdet i ny bloggerbok

Ytringsfrihetsspørsmål

Både da saken ble behandlet i forliksrådet og i mandagens behandling i tingretten, ble det gjort et poeng av at denne saken handler om ytringsfrihet og trykkefrihet satt opp mot retten til privatliv.

– Privatlivets fred står mot trykkefriheten. Begge har grunnlovsvern, sa tingrettsdommer Dagfinn Grønvik ifølge VG.

Lies advokat John Christian Elden kalte omtalen av hans klient en «pr-jippo» fra forlaget og et sleivspark som ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

Petter Northug sa i retten at han ikke har lest boken og heller ikke den delen av teksten som handler om Aylar Lie. Han uttrykte forståelse for Lies negative reaksjon. Forfatter Jonas Forsang sa i sin forklaring at opplysningene om Lie ikke var vesentlige for boken, og at de ble fjernet fra senere opplag som følge av rent publisistiske vurderinger, ikke juridiske.

Dommen i saken faller om to uker.