Fremskynder Wenche Foss' bok

Jobbet med nye kapitler til boken «Etterpå» sammen med Aftenpostens journalist Sturle Scholz Nærø helt til det siste.

Wenche Foss døde på Diakonhjemmet sykehus med sine nærmeste rundt seg like før klokken 12 mandag formiddag.

Med det er en av Norges kjæreste og mest kjente skuespillere borte.

— Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl, til NTB.

— Han ønsker nå å prioritere familien, og vil ha et noe redusert program de nærmeste dagene, sier Oslo-ordfører Stangs pressekontakt til Aftenposten.no.

Skrev bok

Journalist i Aftenposten Aften, Sturle Scholz Nærø, samarbeidet tett med Wenche Foss blant annet i forbindelse med boken «Etterpå», som kom ut i 1999. I boken forteller skuespillerinnen blant annet om hvordan det er å bli gammel, om sitt forhold til skuespillerkunst og livskunst, om kjærligheten, mennesker og hendelser som har betydd mye.

— Nå blir det litt mørkere her i landet. Hun var et ekstremt lyspunkt, ikke bare innen kultur, men også når det kommer til medmenneskelighet. Hun hadde et ekstremt samfunnsengasjement, sier Scholz Nærø til Aftenposten.no.

Han var sammen med Foss senest for noen dager siden, i forbindelse med at de skulle gjøre ferdig et nytt kapittel til boken «Etterpå».

— Vi har etter hennes eget ønske skrevet to nye kapitler, og kommer med en ny utgave av boken, sier Scholz Nærø.

Gyldendal opplyser mandag at man nå skal fremskynde nyutgivelsen av boken.

Alvorlig syk

I begynnelsen av desember, da hun delte ut æresprisen som bærer hennes navn, fortalte Wenche Foss åpent om at hun var alvorlig syk og neppe ville leve i mange uker til. Hun fortalte også at hun hadde akseptert døden.

— Jeg er kanskje litt forbauset over at jeg har akseptert det. Men husk på at jeg er blitt 93 år og har opplevd så mye, og jeg vet at Fabian er lykkelig. Det er det eneste som har betydd noe i den senere tid. Da tenker jeg at jeg godt kan sovne inn, sa Wenche Foss da hun trodde hun møtte pressen for siste gang.

Selv om det ikke var uventet, er Teater-Norge nå preget av beskjeden om at skuespillerinnen har gått bort.

Ellen Horn var i en årrekke sjefen til Foss da hun var teatersjef ved Nationaltheatret. De to bodde også like i nærheten av hverandre, og har vært nære venner i en årrekke

- Jeg besøkte henne på sykehuset siste gang i forrige uke. Jeg holdt henne i hånden, og vi fikk ledd litt sammen. Samtidig var hun opptatt av sin egen situasjon, at hun var i siste livsfase. Jeg føler det var riktig at hun fikk hvile nå, sier Horn til Aftenposten.no.

- En kunstner på øverste hylle

Horn sier hun har mye å takke den erfarne skuespilleren for.

— Hun var en fantastisk god venn og vi har mistet et medmenneske som brydde seg om det meste som foregikk i samfunnet rundt seg. Samtidig var hun en kunstner på øverste hylle, med et stort hjerte. Hennes engasjement var så genuint ekte, hun hadde evnen til å engasjere seg, bli sint, og gi uttrykk for dette engasjementet ved å ta affære når ting hun mente var urettferdig, sier Horn.

Hun trekker også frem Foss´ ambisjoner som skuespiller, en som aldri ble fornøyd med det hun selv presterte.

— Hun hadde denne utålmodigheten når hun arbeidet, hun jobbet med hver replikk, og det er ikke tull når hun hevdet hun sov med rolleheftet under hodeputen. Hun var aldri fornøyd og var veldig opptatt av å levere. Jeg tror hun kunne være en hard og utfordrende negl for en regissør, samtidig som hun var en gave for nettopp sitt engasjement.

Lang karriere

Foss debuterte på scenen i 1935, 17 år gammel, og har siden vært i rampelyset. Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. I 1952 kom hun til Nationaltheatret første gang i 1952, og her var hun i 15 år. Deretter var hun ansatt på Oslo Nye Teater før hun i 1978 igjen ble ansatt på Nationaltheatret, der hun til sammen har spilt 55 roller.

I sin lange karriere har Wenche Foss også hatt flere filmroller. Hun debuterte i 1940 i «Tørres Snørtevold», men er trolig mest kjent for sin rolle i «En herre med bart» fra 1942.

I 1988 ble skuespilleren utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. I 2007 ble Per Ungs bronsestatue av henne avduket utenfor Nationaltheatret.

- Hun har vært et ikon

I desember i fjor ble skuespiller og komiker Hege Schøyen tildelt Wenche Foss' Ærespris for 2010, og prisen ble overrakt av Foss selv. I dag minnes Schøyen en storhet innen norsk scenekunst.

— Hun har vært et ikon, og var en helt enestående personlighet som hadde så veldig stor faglig tyngde. Hun var derfor virkelig et stort forbilde, fordi hun var en av sin tids virkelig store komedienner. For meg var det derfor godt å snakke med et menneske som hadde så stor komedieerfaring, som har spilt alle de største klassiske rollene. Samtidig snakket hun varmt om begge genrene, det var veldig oppmuntrende, sier Schøyen til Aftenposten.no.

Hun trekker også frem Foss som menneske.

— Hun hadde en så stor plass i hjertet sitt til alt det som skjedde rundt henne. Hun var raus, i ordets egentlig forstand. Hun hadde et brennende engasjement, og det handlet aldri om forfengelighet, sier Schøyen.

Gravferd på statens bekostning

Regjeringen har besluttet å ære Wenche Foss’ minne ved at gravferden skal skje på statens bekostning.

— Wenche Foss spredte glede i et helt folk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

— Med Wenche Foss er en av våre kjæreste skuespillere gjennom mer enn 60 år gått bort. Fra hun debuterte i 1935 og til lenge etter at hun ble pensjonist i 1987, spredte hun glede i et helt folk, sier Stoltenberg.