Kultur

Foreldrekoden om gaming: «La barna få lov å glitre i spillet»

Å se på dataspill som en fiende bare øker konflikten i hjemmet. Her er rådene for deg som er bekymret for barnas skjermbruk.

Diskusjon om brennbar dataspilling i ukens episode av Foreldrekoden. Med klokken fra høyre: Gamermamma Camilla Lynne Bakeng, programleder Bjørn Egil Halvorsen og psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery Foto: Øyvind Tveter

 • A-magasinet

I det blå lyset fra skjermene sitter han eller hun med headsettet på. «Middag!»

Ingen kommer. «Vi skal ut på tur!» Ingen reaksjon, i høyden et grynt. Kjenner du deg igjen?

Få barrierer mellom barn og foreldre kan føles like uoverstigelige som nettopp dataspill. Det er en kime til stor frustrasjon og mye krangling.

– Du får gjerne to parallelle verdener under samme tak. Og så føler foreldrene at de glipper, at de mister kontroll. De føler de ikke har noen naturlig måte å få kontakt med barna. Og så smeller det gjerne, sier psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery i ukens episode av podkasten Foreldrekoden.

 • Hør episoden her:

Begynte å sidestille fotball og dataspill

Det gjorde det også hjemme hos «gamermamma» Camilla Lynne Bakkeng. Hun ble frustrert over ikke å nå inn til sin dataspillende sønn, lei over å mase om at middagen var klar. Det endte med at hun klappet igjen lokket på laptopen. Da kom tårene.

For det hun ikke visste, var at sønnen var i ferd med å vinne en kamp. Da gikk gamermammaen i seg selv. Hun begynte å sammenligne dataspill med fotball.

– Jeg har aldri forholdt meg til at fotballkampen er for lang: «Dere må slutte nå for vi skal spise». Det blir helt andre mekanismer, sier hun.

– Jeg måtte gjøre et grep, jeg ville ikke være en mamma som bare maser og krangler.

I fjor skrev Lynne Bakkeng et svært mye delt innlegg i Aftenposten om hennes skifte av strategi. Det ga umiddelbart resultater. I ukens episode av Foreldrekoden forteller hun åpent om hvilke erfaringer hun har gjort seg – og hva andre kan lære.

Gamermamma Camilla Lynne Bakeng endret holdning til sønnens dataspilling. Det ga resultater. Foto: Øyvind Tveter

Viser for liten interesse

Hedvig Montgomery mener foreldre har mye å hente på å involvere seg i barnas skjermbruk og spilling – så tidlig som mulig.

– Vi har en tendens til å bruke spill som et sted å sende barna når vi har lyst å gjøre noe annet. Det gjør vi i ganske mange år. Og når barna snakker om spillene, synes vi det er kjedelig å høre på, sier hun.

– Et godt råd er å begynne å spørre barna med en gang de begynner å bruke skjerm. «Hva sa den og den?» «Hva skjedde?». Etabler en kontakt tidlig som er helt naturlig, legger hun til.

Åpne kanaler gir grobunn for mindre krangling.

– Det er lett å se på dataspill som en fiende, men det vil igjen bare øker konflikten. Det handler om å finne en balanse og felles forståelse, sier Montgomery.


 • Vi legger ut bilder og deler informasjon om Foreldrekoden på Instagram. Følg oss her!

Les mer om

 1. Gaming
 2. Dataspill
 3. Ungdom
 4. Barneoppdragelse
 5. Hedvig Montgomery
 6. Foreldrekoden
 7. Barn

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Slik blir du og barnet enige om regler for spilling

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Hjemme hos denne familien er det tydelige regler for skjermbruk: – Det er en del av barneoppdragelsen

 3. A-MAGASINET

  Foreldrekoden om skilsmisse: – Hvis du begynner å små-skyte på eksen din: «Åh, det er så typisk han ...» – da treffer du i stedet barnet som står i midten.

 4. A-MAGASINET

  Foreldrekoden: Da Liss Schanke (70) ble bestemor, fikk hun moderne barneoppdragelse i fanget: – Jeg var selv mye mer liberal.

 5. A-MAGASINET

  Griper du inn når barna krangler? Kanskje du skal tenke deg om én gang til

 6. VERDEN

  WHO fraråder all skjermtid for de minste: – Den største faren er at foreldrene forsvinner inn i sine skjermer, mener Hedvig Montgomery