TV-serie om vikinger skaper latter for historiske tabber

History Channels påkostede TV-serie Vikings vekker hånlatter og hoderisting blant fagekspertise og Twitter-brukere på grunn av historiske og geografiske tabber

Med stor andektighet utbryter en av vikingene det magiske ord "Uppsala" når de etter en lang klatretur fra bunnen av en norsk fjord når den svenske byen - høyt oppunder skyene. Til alt overmål, og lenge før vikingene var kristnet, tårner det opp en kristen stavkirke i byen.

Det er lett å leke "finn syv feil" med hvordan den irsk-canadiske produksjonen i åttende episode av TV-serien viser frem den "hellige byen Uppsala".

Et vikingefølge legger av gårde fra en norsk fjord, omkranset av stupbratte fjell. De klatrer på smale stier oppover og oppover, før en av dem omsider utbryter det magiske ord: "Uppsala!".

Les også

Tidenes vikingserie kan glippe for Norge

Deretter fylles TV-skjermen av en eventyrby, høyt oppunder skyene, med en prangende stavkirke i sin midte og et majestetisk fossefall som kaster seg ned fjellsiden under byen.

Ingen stavkirker på den tiden

-Dette er jo bare helt latterlig og anakronistisk. For det første er det et helt misvisende bilde av topografien rundt Uppsala, som rett nok spilte en viktig rolle i utøvelsen av vikingenes mytologi. Landskapet rundt byen er ganske flatt. I tillegg er det hårreisende feil å plassere en kristen stavkirke midt oppe i dette, lenge før vikingene ble kristnet, sier en hoderystende Jan Ragnar Hagland, professor i norrøn filologi ved NTNU i Trondheim til aftenposten.no.

Les også

Norsk metalband lager musikken til ny Viking-serie

Filmatiseringen av sagnfiguren og vikingekongen Ragnar Lodbrok foregår på slutten av 700-tallet og utover 800-tallet. Vikingene ble ikke kristnet før ca. år 960. Og det var først etter dette stavkirkene begynte å sprette opp rundt om kring i Norden.

Slaktes på Twitter

Også på Twitter blir dramatiseringen av Uppsala møtt med mildt sagt skeptiske kommentarer:

"Worst scene in #Vikings @HistoryVikings is ep 8, depicting #Uppsala on a mountain. The area is flat, see photo:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uppsala_aerial_view_1940_Cathedral_University_old_town_photo.jpg", skriver svensken Tore Kullgren (@ToreK).

"Fullt av renar och höga berg på Vikings, Norrland tänkte jag.. Nej men det var visst Uppsala", skriver @ErikBexell.

"#vikings a great show but @HistoryVikings could have done a better job with the locations. Kattegat is not a fjord and Uppsala is flat", mener norske @enghlene.

"so back then Uppsala was one big temple in the middle of the woods? funny. #vikings", skriver @1outside.

Mens Joel Sjødelius (@JoSjo84) protesterer vilt:

"Uppsala DOES NOT look like that! #Vikings".

Menneskeofring

I den samme episoden foregår det spektakulære offerscener, der ni mennesker og flere grupper dyr, også de ni i tallet, blir ofret til gudene. I flere scener får vi se menn bli lagt ned på et slags alter før de får skåret halsen over med digre sverd.

Les også

TV-serien «Vikings» får anmelder-ros

-Det finnes skriftlige kilder som antyder at menneskeofringer fant sted nettopp i Uppsala, blant annet fra den arabiske oppdageren Ibn Rustah som skal ha vært der, men hans skildringer viser nok mest at det skjedde med unge kvinner. Det du beskriver her høres ut som en forferdelig graut av mye rart for å sause sammen denne TV-serien, sier professor Hagland.

Sesong to i bestilling

Det er den irske produsenten Morgan O'Sullivan og hans britiske kompanjong Michael Hirst som har laget TV-serien Vikings, for amerikanske History Chennel, til den svimlende sum av 400 millioner norske kroner. De to er kjent for storslagne, historiske dramaserier som The Tudors og Camelot. History Channel kunngjorde nylig at de bestilte ti nye episoder, slik at det blir en fortsettelse av sagaen i i sesong to av serien.

Her i landet vises serien på HBO Nordic, etter at HBO kjøpte senderettighetene for Norden fra MGM.