Kultur

Tybring-Gjedde: Nordmenn må bevare det norske

På Dagsrevyen i NRK diskuterte Hadia Tajik og Christian Tybring-Gjedde norsk kultur. Men enige ble de ikke.

Christian Tybring-Gjedde og Hadia Tajik hilste pent på hverandre før de møttes til debatt i Dagsrevyen torsdag kveld. Foto: Morten Uglum

  • Lars Martin Gimse
  • Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland

I kveld møttes Christian Tybring-Gjedde og kulturminister Hadia Tajik til debatt i NRK, for å diskutere den norske kulturen. Hva er egentlig norsk kultur?

Tybring-Gjedde sparket det hele i gang med å si at den norske kulturen har både en materiell dimensjon, med museer og vikingskip, og en immateriell dimensjon.

— Det er vår kulturarv som vi har arvet gjennom generasjoner, som vi bør videreføre. Innvandring fra ikke-vestlige land fører til at det blir en segregering, med etnisk norske et sted og innvandrere et annet sted. Og da får du ikke en felleskapssfølelse, sa Tybring-Gjedde, som mener innvandring truer den norske kulturarven.

— Innvandringen er en vesentlig faktor. Noe annet ville vært rart.

Tajik: Norsk kultur er robust

Tajik på sin side fremholdt at den norske kulturen er veldig robust, og at den tåler et møte med andre kulturer. Kulturministeren trakk frem den norske samfunnskontrakten, der hun siterte Gerhardsen. «Gjør din plikt, krev din rett».

— De fremtredende norske verdiene er viktige, som likestilling og demokrati. De har blitt kjempet frem og de må vi fortsette å kjempe for, sa Tajik, som svarte følgende på hva som er norsk kultur for henne.

— For meg er norsk kultur pinnekjøtt og kålrabistappe laget av min mor etter oppskrifter fra Bjørheimsbygd.

- Nordmenn må bevare det norske

Tybring-Gjedde slo fast at nordmenn må bevare det norske og ta vare på det som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon.

— Det er viktig at nordmenn har en identitet, at vi er stolte og ikke unnskylder at vi er til. Det kulturministeren skisserer er verdier som FNs menneskerettigheter. De er viktige, men det er ikke unikt norsk, sa Tybring-Gjedde.

Tajik avrundet hele debatten med å påpeke at hun mener Tybring-Gjedde blander begreper.

— Og det er litt uvanlig at en kulturministerer blir invitert for å diskutere integreringspolitikk, sa Tajik.

Og det var også de to som satt i gang debatten om den norske kulturen.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) ba i desemberkulturministeren definere norsk kultur, og utdype om hun ville beskytte landetskultur og tradisjoner. Hadia Tajik svarte at hun kun har ansvar for kultur ikulturpolitisk sammenheng, og påpekte at norsk kultur alltid har vært iendring.

«Vert så den norske kulturen truga av innvandring?Sjølvsagt vert han det», skrev journalist Jon Hustad, sist sett somprogramleder for TV 2s Harde fakta i Aftenposten 2. januar, og beskyldtekulturministeren for å gi et innholdsløst svar.

Kulturministeren svarte i Aftenposten at Hustad ogTybring-Gjedde bygger på en sentral tankefeil: «Dei blandar kultur somsosialantropologisk omgrep med kulturpolitikk».

Kronikken til Hustad hadde tittelen «Ikkje min kulturminister», og i dag meldte også statsminister Jens Stoltenberg seg på debatten via sin Twitter-side. Statsministeren la ut et bilde av ham selv og Tajik med kommentaren: «Min kulturminister! @HadiaTajik».

Les også

  1. Det særeigne norske

  2. Avlys kulturkrigen

  3. Ikkje min kulturminister