Kultur

Karikatur av jøde vekker protester

Kritikere anklager Morgenbladet for å spre en fremstilling av jødene som kunne ha vært hentet rett ut av nazismens antisemittiske propaganda.

  • Forf>
  • <forf>per Kristian Haugen <

— Jeg trodde ikke mine egne øyne. Denne tegningen kunne ha stått i Der Stürmer, sier forfatteren Jahn Otto Johansen, med henvisning til den beryktede ukeavisen som spredte Nazi-Tysklands aller groveste jødehets. Avisens utgiver, Julius Streicher, ble dømt til døden av krigsforbryterdomstolen i Nürnberg og henrettet i 1946. - Jeg er trist og forstemt over at Morgenbladet bringer en karikatur hvor den negative skikkelsen er fremstilt som "den evige jøden" - jødehatets urgamle gjennomgangsfigur, sier stortingsrepresentant Odd Einar Dørum (V).Karikaturen er tegnet av billedkunstneren Mette Hellenes, som står bak den satiriske serien "Kebbelife" i Morgenbladet. Den omstridte tegningen viser en svartkledd, ortodoks jøde med frakkelommene fulle av pengesedler. Han skyter ned minst tre muslimer for å hevne et bagatellmessig tyveri. Hensikten er åpenbart å drepe, ettersom han sikter mot hodet eller brystet på sine ofre (Morgenbladet nr. 32, uken 11.-17. august).Ansvarlig redaktør Alf van der Hagen viser til at han allerede i neste utgave svarte utførlig på et kritisk innlegg fra en leser. Innsenderen mente at karikaturen burde ha havnet i en søppelbøtte eller på nattbordet hos Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Typisk for serien.

— Jeg forstår at tegningene isolert sett kan oppleves krenkende. Figuren er rett og slett ufyselig! Det er fordi den står i stil med alle personene som presenteres i "Kebbelife" hver uke i Morgenbladet. Dette er konteksten, forklarer redaktøren i en "hale" til innlegget.Han skriver også at "det siste Morgenbladet ønsker, er å bli assosiert med jødekarikaturene fra 30-tallet."Van der Hagen sier til Aftenposten at hans avis ser en klar forskjell på kritikk av statens Israels politikk og omtale av jødene som religiøs og etnisk gruppe. Dette har Morgenbladet gjort tydelig i flere lederartikler. Når det gjelder den kontroversielle tegningen, er den å betrakte som "en karikatur av karikaturen".- Men er det ikke i overkant ironisk å bruke et så belastet billedspråk?- Kanskje - men vi gjorde det nå, sier van der Hagen.

Burde vite bedre.

— Jeg er spesielt skuffet over å se en slik tegning i en avis som tror på allmenndannelse, kunnskap og refleksjon, sier Dørum. Det vekker dyp ettertanke at nedarvede, stereotype oppfatninger av jøder blir spredt i en norsk avis samtidig som Senteret for studier av Holocaust og livssynsminoriteter blir åpnet i Vidkun Quislings gamle residens Gimle.- Det er helt i orden å trykke tegninger med sylskarp kritikk av Israels politikk, slik både Aftenposten og Dagbladet har gjort. Også israelske tegnere kan være nådeløse mot sine egne. Men her passerer Morgenbladet en grense, sier Jahn Otto Johansen.

Faksimile av karikaturen som sto på trykk i Morgenbladet som kom ut 11. august. Foto: Aftenposten AS