Kultur

Svensk Carola-feber

Svenskene fyrer opp stemningen det de kan foran kveldens Grand Prix-kvalifisering og lørdagens finale: Carola er over alt - hele tiden.

 • Aftenposten
 • Atle Syvertsen

I kveld gjelder det for Carola Maria Häggkvist (39), suksess-sangfugl oppvokst i forstaden Norsborg sør for Stockholm. Klarer hun 10. plass eller bedre, så bærer det videre til finalen i Athen lørdag. Den vekker enorm interesse: Billettene ble solgt ut på 20 minutter og evenementet dekkes av over 2000 journalister fra 46 land.

Bak seg har Carola 25 plater og enorme publikumssuksesser. Selv er hun overbevist at hun går videre i kveld. I går kveld fikk hun spørsmål om hun selv regner med å gå videre i dag, og svaret var ikke til å misforstå:

— Ja! Neste spørsmål!

Tredje gang

Kommer hun til finalen, så blir det deltagelse for tredje gang: Første gang var da hun tok tredjeplass med "Främling" i 1983, annen gang med "Fångad av en stormvind i 1991", da hun vant. Nå deltar hun med "Evighet", omdøpt til "Invicible" på engelsk. Årets svenske finale vant hun i påsyn av hele 4,4 millioner TV-seere.

Deler av svensk presse ser ut til å ha tatt seieren på forskudd: Carola stiller tålmodig til intervju etter intervju, snakker om sin kristentro og om Gud, om livet, om seg selv, om hverdagen og om sønnen Amadeus (8) som hun har med sin tidligere ektemann nordmannen Runar Søegaard.

Men sitt syn på homofili tier hun med: Hun har snakket om det flere ganger før, og hver gang blir både homse-Sverige og andre rasende og skriker opp om intoleranse og fordommer.

Sexy 40-åring.

Og så er det klærne, da. Ifølge forlydender kommer endel andre kvinnelige Grand Prix-deltagere til å bære så sparsom konfeksjon at man skulle tro de kom fra land med streng tekstilrasjonering.

Carola går derfor den andre veien, anstendig påkledd i flagrende gevanter og med et tekkelig klesskift fra blått til gull underveis i sangen. Med klærne på unngår hun trolig også å bli påklistret merkelapper som "Sveriges mest sexy 40-åring", noe som kanskje ikke ville falle helt i smak.

Hun inngår i en lang tradisjon: Store deler av "førsterekka" i svensk populærmusikk har opp gjennom årene representert hjemlandet i Melodi Grand Prix. Alice Babs, Siv Malmkvist, Monica Zetterlund, Tommy Körberg, ABBA, Kikki Danielsson og Lena Philipsson er blant dem.

Flere svensker.

Carola er ikke eneste svenske i årets konkurranse: Sandra Oxenryd representerer Estland, Andreas Lundstedt deltar for Sveits med gruppen six4one, mens to svensker har skrevet og komponert det belgiske bidraget.

Den norske deltageren Christine Gulbrandsen med "Alvedansen", levnes ikke den helt store sjansen hos svenske kommentatorer, et par av dem gjør oppmerksom på at de meget godt husker Jahn Teigens 0 poeng for "Mil etter mil" i Frankrike i 1978.

Uansett hvem som vinner: De finske monsterrockerne Lordi kommer til å vekke oppsikt, for de ligner ikke noe annet som har vært vist i Grand Prix

Les også

 1. - Christine er en sensasjon

 2. Fest, fusk og strålende inntog

 3. Europa står i kø for Christine

 4. Carola feiret i sengen

 5. Om rynker, Gud og Grand Prix

 6. - Føler meg veldig lettet

 7. Christine rennes ned, Carola i dekning

 8. Truer med eget show

Carola tror hun kommer til finalen.

Les mer om

 1. Musikk