Kultur

- Det var da vi fulgte illusjonen, at vi fant lyden vi lette etter.

I løpet av et knapt tiår er lydteknikeren Morten Lindberg (43) nominert til amerikansk Grammy-pris 17 ganger.

Akkurat nå jobber Morten Lindberg med en nyinnspilling av «Ja, vi elsker dette landet» og andre historiske norske sanger, med Stabsmusikken og koret Scola Cantorum. Foto: Trygve Indrelid

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Sammen med Stargate er Morten Lindberg nordmannen med flest nominasjoner.

Les også:

Les også

Jay Z med flest nominasjoner til Grammy

Dette starter på et gutterom i Skien midt på 1980-tallet, der kompisene Morten og Alf Otto har lokal musikkquiz. Ikke om rock eller datidens britiske synthpop, men om orkesterinnspillinger av klassisk musikk. Morten spiller trompet, Alf Otto trombone, her sjekker de hverandres kunnskap.

Ikke om hva som spilles over anlegget, det er for lett. De to 12-13-åringene må vite hvilket opptak med hvilket orkester fra hvilket land i hvilken sal.

— Det var der det startet, som en ubevisst øvelse i stilistisk og klanglig analyse. Kall det gjerne nerdete, men vi ble etterhvert gode på å skille ulik lyd, land og tradisjoner fra hverandre. Siden har det liksom handlet om lyd, sier Morten Lindberg.

Til topps

Tre tiår senere kan denne interessen føre ham til topps. Kommende søndag er 43-åringen nok en gang nominert til Grammy-priser for sine innspillinger. Ikke én, men tre ganger, i kategoriene «best opera recording» og «best engineered album, classical» (to nominasjoner).

Siden 2006 er lydteknikeren, hans produksjonsselskap Lindberg Lyd og plateselskapet 2L nominert til Grammy 17 ganger. Aldri har Morten Lindberg vunnet.

Les også:

Les også

Ingen norsk Grammy

Nå på søndag drar han ikke engang bort til utdelingen i Staples Centre i Los Angeles.

— Det er vel da vi endelig får prisen, he he. Egentlig tror jeg ikke det i år heller, for å være ærlig, og dessuten er dette blitt en greie for oss nå. Vi håper å runde 20 nominasjoner først, men en dag skal vi da få den prisen. Selvfølgelig ønsker vi det, sier Morten Lindberg.

Han kommer til å sitte våken natt til mandag, bare så det er sagt.

Millionrom

I et industriområde på Skullerud i Oslo vipper Morten Lindberg skinnstolen rolig bakover. Rundt ham er det spesialkledde vegger, akustikkdempet tak, samt analogt og digitalt musikkutstyr i millionklassen. Det er her lydteknikeren gjør siste redigering, balansering og mastring av sine innspillinger. Pluss alt forarbeidet.

— Et album starter alltid med den gode ideen fra en musiker eller komponist. Uten den brennende lidenskapen derfra, blir det aldri unikt. Deretter starter jobben med å krabbe inn i musikken; hva er det med min erfaring om klang og lydlandskap som kan ta ideen videre. Det er da hele klanglandskapet tar form på et tegnebrett på datamaskinen, lenge før innspillingen starter, sier Morten Lindberg.

Han viser frem klangkartet fra en av de Grammy-nominerte albumene, med musikerne plassert i en sirkel rundt i rommet. I surround.

En innspilling tar gjerne opp mot ett år å få ferdig, og Lindberg takker offentlige støtteordninger for at han kan få jobbe slik han ønsker.

— Jeg er ganske sikker på jeg ikke hadde klart å lage disse produktene i USA. Det at vi bor i Norge med norske musikere og en offentlig kulturforvaltning, er det som gir tid og ro til å ta det helt ut.

Fra kirkerom

Morten Lindberg gjør helst sine innspillinger i store kirkerom, og spesielt enorme Nidarosdomen i Trondheim.

— Å ta opp en vanlig konsert med et orkester fra en scene foran har jeg ikke gjort på ti år. Det gir meg ikke noe, det blir for mange kompromisser. Når vi spiller inn tar jeg lytterens perspektiv og posisjon, sentralt i midten, og så setter vi opp de forskjellige klangene utover. Noen musikere kan synes dette er merkelig, men etterhvert hører de sin naturlige plass i lydbildet.

- Og hvordan skal jeg få hørt det samme som deg?

— Hvordan folk vil lytte til musikken, er mottagerens eget valg. Vår eneste målsetning er å lage det vi mener er optimal lyd, og som kan gi andre en emosjonell opplevelse. Men et hjemmekinoanlegg med Blu-ray er i alle fall nært nok. Husk at man får Blu-ray-spillere til maks 1200 kroner som spiller bedre enn all verdens dyre CD-spillere, sier Morten Lindberg.

Går etter illusjonen

Slik skal musikerne sitte under innspilling, fra et av mange klangkart Morten Lindberg lager.

Likevel kan man forundres over hva som har gjort at lydteknikeren nå er nominert til Grammy utrolige 17 ganger. Uten sammenligning for øvrig ble a-ha kun nominert to ganger. Produksjonsselskapet Stargate er nominert flere ganger, og har vunnet to priser. Cellist Truls Mørk har vunnet én.Morten Lindberg daterer det unike til en juninatt for ti år siden, under etterarbeid på en innspilling med kammerkoret Ensemble 96.

— Jeg begynte med lydproduksjon med ønsket om å gjenskape virkeligheten, om å flytte orkestermusikk til et hjemmemiljø, men jobbet i ti år uten å komme i mål. Så startet vi med surroundlyd, kom nærmere, men heller ikke helt inn. Under mastringen her inne den natten hørte jeg plutselig noe vi ikke hadde klart å skape før, sier Morten Lindberg.

— Det var da vi slapp taket i realitetene, og heller fulgte illusjonen, at vi fant lyden vi lette etter.

Har mye å si

Selv om lydteknikeren tar sjansen på å ikke dra til L.A. og utdelingen søndag, er han ofte i musikkens mekka for å lære og pleie kontakter. Hans virke har også gitt innpass i Grammy-akademiet, blant 18.000 medlemmer.

- Og med 17 nominasjoner i beltet, er det vel på tide å vinne?

— Vi har produksjonene som skal til, men hverken vi som plateselskap og utøverne har nok tilstedeværelse i USA til å påvirke medlemmene i akademiet.

- Men om, hva ville det bety?

— Jeg er ikke sikker på om det blir så stor forskjell, egentlig, for alle nominasjonene har gjort sitt til at vi har kontakter og et trofast publikum der borte allerede. Men ...

- Litt stas blir det vel?

— Ja, da. Selvfølgelig hadde det vært stas. Herregud, sier Morten Lindberg.

Svaret får han natt til mandag.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Grammy-pris til norsk lydtekniker

 2. KULTUR

  Morten Lindberg fra Skien nominert til Grammy for 26. gang – har aldri vunnet

 3. KULTUR

  Nordmann med fire Grammy-nominasjoner

 4. KULTUR

  Fire nordmenn kan vinne Grammy

 5. KULTUR

  Bruno Mars med storeslem under Grammy-utdelingen

 6. KULTUR

  Adele ble nattens store Grammy-vinner - ingen pris til norske håp