Kultur

Mr. Selfridges: Downton Abbey på kjøpesenter

Den sanne historien om varehuset Selfridges byr på perfekt virkelighetsflukt på søndagskvelden.

 • Asbjørn Slettemark

Vår vurdering:

4 av 6

<i>Mr. Selfridge</i> henter historien fra virkeligheten, men fremstår i enda større grad enn <i>Downton Abbey</i> – som handler om et fiktivt gods – som ren eskapisme for late søndagskvelder i sofaen. Foto: ITV Studios

Da den pensjonerte amerikaneren Harry Selfridge var på ferie i London i 1906, la han merke til at byen manglet utvalget man kunne finne i storslåtte varehus i USA og Paris.

Den pensjonerte shoppingmagnaten kastet seg inn igjen i forretningsverden, og lånte 400.000 pund til å bygge sitt eget varehus på den da upopulære vestsiden av Oxford Street. De neste tiårene ble så fullstappet med suksess, dramatikk og kontroverser at vi 110 år senere er kommet til fjerde sesong i TV-serien om Harry og hans handel.

Tunge øyne og sliten gange

Allerede fra starten skjønner vi hvorfor denne fjerde sesongen har undertittelen the final season . Harry har tunge øyne og sliten gange, og blir fort svimmel når han skal sette seg ned bak mahognipulten. Likevel klarer han ikke å slippe livsverket Selfridge & co.

Som vanlig er varehuset fylt med ambisiøse selgere, skeptiske mellomledere og et fargerikt utvalg velstående kunder, og dramatikken er aldri langt unna. Et slags Downton Abbey på kjøpesenter, om du vil.

Har du fått med deg dette albumet?

Les også

Lite bullshit fra Silvana Imam

Festglade dansepiker

Mens Downton Abbey strakte seg mellom 1912 og 1925, begynner siste sesong av Mr Selfridge i 1928. Det er altså ni år siden forrige sesong, og tidshoppet gir gode muligheter til å introdusere nye karakter i sfæren rundt varehuset. Blant annet får vi et lystig møte med de notoriske The Dolly Sisters, to festglade ungarsk-amerikanske dansepiker som tok Londons sosietet med storm på begynnelsen av 1900-tallet.

Tvillingene hadde høyt profilerte forhold til en rekke rike engelske menn, som var mer enn villige til å finansiere deres flamboyante forhold til diamanter og champagne. Rosie Dolly og Harry finner tonen etter et lett skandaløst moteshow, og det er åpenbart at forholdet deres blir en drivende motor gjennom den avsluttende sesongen.

Fikk du med deg siste sesong av denne suksessen?

Les også

Hold på hatten, nå nærmer det seg slutten for Downton Abbey.

Romantikk trumfer rasisme

Mr. Selfridge henter historien fra virkeligheten, men fremstår i enda større grad enn Downton Abbey – som handler om et fiktivt gods – som ren eskapisme for late søndagskvelder i sofaen.

Romantikk, forretningskrangler og familiedrama er alltid i sentrum, mens tyngre tema som suffragettenes kvinnekamp og rasisme på systuen brukes mest som tidsmarkører.

Det fører til et lite sprik mellom seriens storslagne innpakning og hva den egentlig vil fortelle oss, og man føler seg av og til litt snytt for den dyptpløyende diskusjonen Mr Selfridge kunne brakt til bords.

Fremtidsrettet

Men det er fort gjort å glemme manglene når kamera sveiper elegant gjennom inngangspartiet på Selfridges, og Harry proklamerer at «her skal det bli fremtidsavdeling».

Varehuset skal vise frem «morgendagens hus», og overbevise moderne kvinner om at støvsuger er et må-ha i hjemmet. Den fremoverlente Harry vil også ta bestillinger på det kommende produktet televisor, som han har klokkertro på at skal bli god forretning. Smart fyr.

Fra The Night Manager til moteshow

I slike scener er Jeremy Piven i sitt ess, og han drar med seg all frekkhet og treffsikkerhet fra rollen som Hollywood-agent Ari Gold i Entourage. Samtidig legger han nye dimensjoner til skuespillet når Harry Selfridge blir en stadig mer sliten mann.

Katherine Kelly, som vi nylig så i påskekrimen The Night Manager, er også strålende god som Lady Mae Loxley, kvinnesaksforkjemperen som er nyskilt og vil ta over Londons motebransje. Scenene da hun innser at The Dolly Sisters er i ferd med å lage vovet fjas av hennes elegante moteshow er serien på sitt lettbente beste.

For som nettopp lettbent underholdning er Mr Selfridge akkurat det vi trenger i vakuumet etter Downton Abbey , så kan vi vente litt til på den store søndagsserien som også tar noen reale diskusjoner mellom lekre kostymer og morsomme dialoger.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene av sesongen.

 • Trenger du flere serietips? Da bør du sjekke ut disse seriene:
 1. Les også

  Her er den fullstendige guiden til årets påskekrim på TV

 2. Les også

  Slik blir serievåren 2016

 3. Les også

  Skam sesong 2: fra hemmelig nettskatt til nasjonal suksess

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. London
 3. TV
 4. TV-serier
 5. Drama
 6. NRK

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Oppfølgeren til Downton Abbey er fengende, festlig og forførende.

 2. KULTUR
  Publisert:

  Peaky Blinders sesong 5: Suksessformelen er intakt

 3. KULTUR
  Publisert:

  Stor guide til film- og TV-kos i høstmørket

 4. KULTUR
  Publisert:

  McMafia: Kaviar, narkosmugling og finans Anmeldt av Asbjørn Slettemark

 5. KULTUR
  Publisert:

  The Marvellous Mrs. Maisel sesong 3: En av de morsomste og mest underholdende seriene nå

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Brutale drap, rå sex og bloddryppende voldsscener à la «House of Cards»? Niks, «The West Wing» handler om politikk.