Ingen norske kortlistet til Oscar

Norges Oscar-håp «Hva vil folk si» kom ikke gjennom nåløyet. Bare Danmark er nominert blant de Skandinaviske landene til å vinne en Oscar-statuett.

Danmark er det eneste blant de Skandinaviske landene som har gått videre i nominasjonen om å vinne en Oscar i kategorien beste utenlandske film. Foto: AP / NTB scanpix

87 filmer ble vurdert i kategorien beste utenlandske film, og ni er blitt plukket ut til å gå videre til neste runde, opplyser filmakademiet på sine nettsider. På listen står ikke Norges Oscar-nominasjon «Hva vil folk si» av Iram Haq.

Blant de skandinaviske landene er det bare Danmark som er gått videre til neste runde, med filmen Den Skyldige regissert av Gustav Möller. Også Mexicos Roma, regissert av Alfonso Cuarón, og Sør-Koreas Burning av Lee Chang-dong er å se på nominasjonslisten over beste utenlandske film.

På listen over nominerte i kategorien visuelle effekter står kjente filmer som Avengers: Infinity War, Black Panther og First Man oppført.

To norske filmer har fått Oscar tidligere, men ingen for beste utenlandske film. Åtte andre filmer har vært nominert, sist dokumentaren The Act of Killing.

Alle nominasjonene vil bli offentliggjort tirsdag 22. januar, og filmfiffen kommer til rød løper og oscarfest søndag 24. februar. Oscar arrangeres for 91. gang.