Her er mannen som reddet kongen fra nazistene

Med høye kanondrønn og voldsomme stikkflammer gjenskaper regissør Erik Poppe akkurat nå senkingen av det tyske krigsskipet Blücher.

For første gang siden 9. april 1940 drønner det igjen fra kanonene på Oscarsborg festning. Kommandant Birger Eriksen, i Erik Hivjus skikkelse, har akkurat gitt sin historiske ildkommando.

Denne gang smeller det heldigvis bare i løskrutt, og det til ære for Erik Poppes storslagne krigsdrama, Tre døgn i april.

Tirsdag startet filminnspillingen på fortet i Oslofjorden med kommandant Eriksen og et 50-tall statister i tidsriktige militæruniformer innhyllet i lave tåkeskyer og tett yr.

Tre dramatiske døgn

— Jeg er glad for at jeg får sjansen til å lage denne filmen og berette en historie som hittil ikke er filmatisert. Dette handler om tre av de mest dramatiske døgn i Norges historie, om kong Haakons vanskelige valg og flukten fra den tyske krigsmakten. Hendelsen her på fortet er svært avgjørende. Kommandant Eriksen reddet utvilsomt kongen fra å bli tatt til fange av tyskerne, sier regissør Poppe.

Skuespiller Erik Hivju stormer frem til kanonbatteriet på Oscarsborg, i rollen som kommandant Birger Eriksen. Det er like før han erklærer ild mot den tyske krysseren Blücher. Nederst i høyre hjørne: Regissør Erik Poppe.

Han var ikke bekymret for været med dårlig sikt og det stadige innsiget med små regndråper som gjorde filmteamet gjennomvåte tirsdag kveld.

Autentiske forhold

— Værforholdene her nå er akkurat slik de var 9. april 1940. Og det tyske krigsskipet som gled inn Oslofjorden uten lys, var bare en dunkel skygge der ute. Det kunne faktisk ikke blitt mer autentisk. Dette har vi kjøpt og betalt til filmen, fleipet Poppe.

- Hva betyr det for dere at filmscenene tas opp på dagen 74 år etter at hendelsen faktisk fant sted?

— Det er veldig viktig for meg at hendelsene som knytter seg til senkingen av Blücher, skjer akkurat her, og det er selvsagt spesielt at vi er her på selve årsdagen. Det vil være med på å heve den visuelle opplevelsen for dem som skal se filmen, sier regissøren.

Aftenposten var med på prøver til filmopptakene tirsdag kveld da statistene opererte to av de store kanonene som vender sørover fra festningen. For første gang på svært mange år var det mulig å bevege kanonene gjennom militær drill og manuell sveiving, etter at en lokalhistorisk forening i Drøbak har tilbakeført kanonplattformene til slik de var under krigsutbruddet.

Og for første gang på 74 år ble det altså igjen skutt med kanonene.

Virkelighetens sekning av det tyske krigsskipet skjedde natt til 9. april.

Handlet på egen hånd

Erik Hivju spiller kommandanten som med minimalt av informasjon, og uten at noen hadde erklært at Norge var i krig, måtte ta et vanskelig valg.

Erik Poppe er glad over å få filmatisere de dramatiske tre døgnene rundt krigsutbruddet i 1940.

— Birger Eriksen hadde fått opplysninger om militære trefninger blant annet ved Bolærne, men i Oslo rådet fullt kaos, og regjeringen hadde lenge tviholdt på norsk nøytralitet. Det ble dermed helt opp til ham selv å avfyre salvene som senket krigsskipet, forteller Hivju.Eriksen startet ildserien mot Blücher med de magiske ord: «Visst fanden skal det skytes med skarpt!»

Han la også til at enten ble han helt, eller stilt for riksrett.

Både nestkommanderende og sjefen for torpedobatteriet var sterkt imot avgjørelsen fra Eriksen. Og han ble til slutt bedt om å gi ordren om ild skriftlig.

Den tyske krysseren ble beskutt både med kanonene Moses og Aron, samt torpedo, da skipet passerte Oscarsborg.

900 omkomne

Det var til slutt to torpedoer som ble skutt ut fra et torpedobatteri på Nordre Kaholmen som senket fartøyet. Av mannskapet på 1308 mann, omkom ca. 900.

Selve krigsskipet og ødeleggelsen av det skal gjenskapes i London av det irske animasjonsselskapet Wind Mill Lane.

Filminnspillingen varer i første omgang bare i tre dager, før det tas en pause helt frem til februar neste år, opplyser produsent Finn Gjerdrum i Paradox.

Tidligere er det blitt kjent gjennom mediene at danske Jesper Christensen skal spille Kong Haakon, mens Anders Baasmo Christiansen vil ha rollen som kronprins Olav.

Action! I går startet filminnspillingen på fortet i Oslofjorden.

Gjerdrum vil imidlertid ikke bekrefte disse skuespillervalgene.— Dette er folk vi har jobbet med, er alt han vil si om rollebesetningen.

- I trygge hender

Alf R. Jacobsen, som skrev boken Kongens nei som filmen er bygget på, sier på telefon fra Spania at han ser frem til å få se det ferdige produktet på kino.

— Erik Poppe og teamet hans er Norges mest kompetente filmmakere, så dette er i de tryggeste hender, sier forfatteren som hittil har opplevd at syv av hans bøker er blitt spillefilm, dokumentarer og TV-serier.

jan.gunnar.furuly@aftenposten.no

NYG08579.eps