Kultur

Voksende kø foran Nasjonalgalleriet før stengningen på søndag

Nærmere 11. 000 mennesker har besøkt Nasjonalgalleriet siden nyttår. Det er en dobling i forhold til samme periode i fjor.

Bare siden nyttår har over 10.000 mennesker besøkt Nasjonalgalleriet. Søndag 13. januar lukkes dørene og det er helt uvisst når galleriet åpner igjen.
  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist

En epoke er over når Nasjonalgalleriet stenger dørene søndag 13. januar. Det er trengsel både i og utenfor galleriet, slik Aftenposten også skrev om i romjulen. Første uke i januar i fjor var det 5670 besøkende, mens tilsvarende tall for årets første uke er 10.932 besøkende.

Les også

Slik var det også i romjulen: 2000 personer besøkte Nasjonalgalleriet daglig.

Det alle spør seg om, er hvor lenge det vil være stengt.

– Det er det for tidlig å si noe om nå, svarer direktør Karin Hindsbo ved Nasjonalmuseet. Hun henviser til forprosjektet som Sparebankstiftelsen DNB nå skal i gang med.

– Både museet og Sparebankstiftelsen DNB er opptatt av å minimere tiden Nasjonalgalleriet skal være stengt, sier hun.

Utstillingen med kunstneren Harald Sohlberg er hittil sett av over 95.000 mennesker siden den åpnet i september. Den står til og med søndag 13. januar.

Nærmere 11.000 besøkende siden nyttår

Hittil har over 95.000 mennesker sett utstillingen med kunstneren Harald Sohlberg, siden den åpnet 29. september. Nærmere 11.000 har besøkt Nasjonalgalleriet siden nyttår.

Hindsbo kommenterer besøkstallene slik:

– Jeg tror det er en kombinasjon av at vi skal stenge midlertidig fra 13. januar og at Sohlberg-utstillingen har stor tiltrekningskraft, sier Hindsbo.

Arkitekt Fredrik Torp i Aksjonen Redd Nasjonalgalleriet forventer at stengetiden blir så kort som mulig. – Her stoler vi på kulturminister Trine Skei Grande, sier han.
Les også

Syv utstillinger du bør få med deg i Oslo før jul

– Fabelaktig og uendelig trist

Arkitekt Fredrik Torp i Aksjonen Redd Nasjonalgalleriet sier det er fabelaktig med så høye besøkstall for Sohlberg-utstillingen.

– Det viser at Nasjonalgalleriet er svært godt egnet til å lage slike utstillinger med enkeltkunstnere., sier Torp.

Han mener 1. etasje i museet burde vært åpent i hele flytteperioden.

– Svært mange synes det både er uendelig trist og rent forkastelig at museet nå skal stenge på ubestemt tid. Det er som salme ved reisens slutt.

Torp mener det høye besøkstallene viser at dette er et hus mange er svært glade i.

– Besøkstallene viser at huset har livets rett. Nå forventer vi at stengetiden blir så kort som mulig. Kulturminister Trine Skei Grande har jo uttalt at flyttingen skal gå så raskt som mulig, så her stoler vi på henne, sier Torp.

Nasjonalgalleriet har utvidet åpningstiden til klokken 21.00 den siste uken.

heidi.borud@aftenposten.no

Lange køer foran Nasjonalgalleriet som lukker dørene søndag 13. januar.

Les mer om

  1. Kunst
  2. Utstilling
  3. Harald Sohlberg