Kultur

- Jeg er ingen Afghanistan-ambassadør

 • Maren Ørstavik

Khaled Hosseini forstår at enkelte av hans afghanske lesere mener han drar nytte av situasjonen i landet. Men han er ikke enig. -Lever du i eksil og skriver om hjemlandet ditt er det noe du er nødt til å tåle, sier han. Maki Galimberti/Luzphoto/Ina Agency

 • Å liksom skulle være stemmen til et helt land, et land jeg ikke har bodd i på over 30 år, er absurd. Det er umulig, sier forfatter Khaled Hosseini - mannen bak romanene «Drageløperen» og «Tusen strålende soler».

Likevel er det han som har tatt afghansk kultur og gjort det til mainstream litteratur. Kioskvelterne Drageløperen og Tusen strålende soler har tilsammen solgt over 38 millioner eksemplarer, og for mange vestlige lesere tilført en helt ny dimensjon til det bildet av Afghanistan som serveres i nyhetene.

Hosseinis seneste bok, Og fjellene ga gjenlyd , følger i samme spor, og forteller om oppvekst og familie i Afghanistan, både før og under krigene som har herjet landet de siste tre tiårene.

— Jeg kan late som jeg er veldig politisk korrekt og si at ja, det er viktig for meg å prøve å gi et nyansert bilde av afghansk liv. Men sannheten er det ansvaret føler jeg bare ikke. Jeg prøver å skrive romaner om veldig spesifikke individer, hovedmålet er å fortelle en så ærlig og autentisk historie som jeg kan, sier Hosseini.

Overlevelsesangst

Hosseini møter oss i Milano, der han er for å promotere den italienske oversettelsen av boken. Men strengt tatt trenger han ikke mye reklame. Selv om Drageløperen først ble utgitt i det stille i 2001, skrevet i morgentimene før Hosseinis jobb som lege, tok det ikke lang tid før salget tok av.

Les også

«Min kjære gutt, så lenge du ikke invaderer Afghanistan, vil du klare deg helt fint»

Da pocketutgaven ble gitt ut ett års tid senere, steg interessen til værs. Tusen strålende soler kom i 2006, Drageløperen ble film, og Hosseini ble en litterær braksuksess.Med over førti millioner solgte bøker på verdensbasis – 750.000 av dem bare i Norge – har han en leserskare langt mer produktive forfattere bare kan drømme om.

Først i 2003 reiste Hosseini tilbake til Kabul og Afghanistan, 27 år etter at han forlot landet med familien – først som diplomatsønn i Paris, siden som politisk flyktning i USA.

— Jeg følte at jeg endelig hadde kommet hjem, samtidig som jeg følte meg som en fisk på land. Jeg følte meg som han ene som har overlevd et flykræsj. Det var ubehagelig.

Kultursjokk

Den opplevelsen behandler han også i sin nye bok. Den afghansk-amerikanske legen Idris føler på å bli dratt mellom to hjem, det ene i et land der det er vanskelig å få dekket livets grunnleggende behov, det andre et sted der hverdagens største problem er å få installert et nytt hjemmekinoanlegg.

— Det er mye av meg selv i Idris, og mange av observasjonene han gjør er mine egne, sier Hosseini.

- Det var en intens opplevelse å se Afghanistan så forandret, de massive ødeleggelsene og lidelsene. Folk som sliter med å finne vann, mat, og jobber for en dollar om dagen – og så komme hjem til USA og se hva folk er opptatt av – hva Paris Hilton eller Kim Kardashian gjør. Jeg vet at det er litt teit å si, men det var først da jeg kom hjem at jeg fikk kultursjokk.

Også Idris' langt mindre samvittighetsfulle fetter, den glatte og sjarmerende Timur, har Hosseini et tett forhold til.

Les også

Gir av overskudd fra bok- inntekter til veldige formål

— Jeg så folk som ham i Kabul, og det er noe avskyelig over dem. Det er folk som ikke har vært i landet på over 20 år, og som går rundt og later som de eier stedet. Jeg tenkte: «Slutt å late som om du er en av dem. Du var på treningssenteret og pumpet jern da bombene smalt. Du er ikke en av dem». Det handler om å være respektfull og ærlig om hvem man egentlig er, sier Hosseini.

- Utnytter Afghanistans lidelser

Og fjellene ga gjenlyd spenner over flere generasjoner og kontinenter. Hosseini beskriver afghansk kultur og historie både fra synsvinkelen til eksilafghanere, som Idris som kommer tilbake etter flere tiår, og livet til familier i landsbyer utenfor Kabul.

Selv om Hosseini er en leseryndling blant et vestlig publikum, er det afghanske publikumet ikke like entydig.

— Det er klart at når det kommer en kar som ikke bor i landet lenger og som skal skrive om det og hvordan du lever ditt liv, så kommer du til å ha meninger om det, sier han.

- Noen er veldig positive, og ser bøkene som en refleksjon av hvilke lidelser de har vært igjennom, og at jeg lar andre mennesker forstå hva som har skjedd. Andre føler at jeg utnytter deres liv og lufter ut Afghanistans skittentøy for personlig vinning.

— Lever du i eksil og skriver om hjemlandet ditt er det noe du er nødt til å tåle, legger han til.

Ikke interessert i sakprosa

Hosseini understreker at han ikke kunne tenke seg å skrive sakprosa for å gå enda dypere inn i Afghanistans situasjon.

— Det interesserer meg ikke. Jeg har aldri tenkt: «Nå skal jeg skrive om Afghanistan». Alle bøkene mine har sprunget ut av en spesifikk idé. Og fjellene ga gjenlyd begynte jeg på etter at jeg hørte om hvordan fattige afghanske familier var nødt til å selge ett eller to av barna sine til rike familier i Kabul for å overleve. Det gjorde veldig inntrykk på meg, og det første kapitlet jeg skrev var nettopp om en far på vei til Kabul med sine to barn – de vet det ikke, men det er for å selge ett av dem, sier han.

- Jeg kommer sikkert til å skrive om noe utenfor Afghanistan en gang. Men jeg vet ikke om dere kommer til å lese det.

Les også

Den globale familiesaga

Han er likevel glad for at leserne hans bruker bøkene som et vindu til afghansk kultur.— Det veldig tilfredsstillende når folk kommer bort og sier at bøkene mine har vist dem at Afghanistan ikke bare er krig og opprør og vold, og afghanere ikke er så forskjellige fra folk i Arkansas eller Paris, sier han.

— Jeg tror folk opplever det sånn fordi bøkene mine til syvende og sist er rent menneskelige historier, om familie og mellommenneskelige bånd, om kampen for å skape seg et godt liv. Det overgår geografi.

maren.orstavik@aftenposten.no

 1. Les også

  Gir av overskudd fra bokinntekter til veldige formål

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sprengt kapasitet, kamphandlinger og sivile tap: Slik beskriver norske myndigheter situasjonen i Afghanistan

 2. KULTUR

  Samar Yazbek skriver gripende og surrealistisk om Syria-krigen

 3. NORGE

  Afghanistans ambassadør: – Dette er det verst tenkelige tidspunkt å sende flyktninger tilbake

 4. NORGE

  Abbasi-søsknene risikerer internering i Norge

 5. NORGE

  NOAS: – Norsk barnehjem i Kabul kan bli et terrormål

 6. VERDEN

  Gjemte bombe i ambulanse: 95 drept og 158 skadet i bombeangrep i Kabul