Kultur

Mario har aldri vært suprere

Plattformhelten Super Mario demonstrerer uhemmet vitalitet og kreativitet i Super Mario 3D World.

 • Jon Cato Lorentzen
  Jon Cato Lorentzen
  spillanmelder

Plattform: Wii U

Super Mario 3D World

Vurdering: 6

Om noen skulle lure på hva forskjellen på Nintendo og alle andre spillutviklere er, er det bare å prøve Nintendos nyeste Mario -spill.

Super Mario 3D World er årets mest sprudlende festforestilling av et spill, et lekent og kreativt plattformspill der ingenting er hellig og fantasien har fått fritt spillerom.

Lekent

Denne gangen er prinsessen for en gangs skyld ikke blitt kidnappet, spilleren kan derimot kontrollere henne som en av de fire spillbare figurene som forsøker å redde en gjeng feer som er blitt tatt til fange av den slemme Bowser.

Historien er meningsløs, som i alle Mario-spill er fokuset på interaksjonen mellom spilleren og Mario. Den har aldri vært bedre.

Strammere regi

I stedet for åpne 3D-verdener, som i Super Mario 64 og Super Mario Galaxy , består Super Mario 3D World av 3D-verdener med mye strammere regi på kameraføringen og nivåstrukturen.

Hvert nivå har et startpunkt og et mål med et tonn av oppgaver og utfordringer på veien mellom de to. Det mer rigide kameraet gjør at opplevelsen føles som en naturlig videreføring av de klassiske 2D-spillene til Mario.

Men dette er langt mer enn en ren videreføring av klassiske Mario-spill, Super Mario 3D World er i stedet en uhemmet og tidløs hyllest til alt som er moro med videospill.

Grunnmekanikkene med å løpe og hoppe i tre dimensjoner danner et fundament for lek og moro der alt har vært lov for utviklerne. Kostymer og gjenstander gir de fire heltene nye ferdigheter som kan utnyttes til å nå hemmelige områder, bekjempe fiender på nye måter eller rett og slett bare leke seg.

Variasjonen i utfordringer og nivådesign er enorm, her blir man kastet fra den ene lekne oppgaven til den andre, alltid med et stort smil om munnen.

Perfeksjon

Super Mario 3D World flommer rett og slett over av gode ideer og har en detaljrikdom jeg sjelden har opplevd i et dataspill.

Nivådesignet grenser til perfeksjon. Her finnes ikke noe staffasje eller pausefyll, alt har sin plass og funksjon.

Hvert eneste brett har sin egen identitet og byr på minneverdige og unike opplevelser.

I tillegg fungerer spillets flerspillerdel, der fire stykker kan spille sammen, utmerket. I motsetning til New Super Mario Bros U er det boltreplass for fire spillere i nivåene, og opplevelsen blir en perfekt blanding av kaos, konkurranse og samarbeid.

Om noe kan man kritisere spillet for å være litt for enkelt for Mario-veteraner, det er fort gjort å pløye gjennom alle nivåene på et par kvelder om ferdighetene allerede sitter i blodet.

Det ligger likevel en solid utfordring i å samle alle stjerner og stempler på alle nivåer, og flerspillerdelen fortsetter å underholde lenge etter Bowser er bekjempet.

Maktdemonstrasjon

Super Mario 3D World er et spill som aldri slutter å overraske — og som aldri går tom for nye påfunn.

Sammenlignet med mange av dagens storspill som tilpasser form og innhold til det som selger mest akkurat nå, er Super Mario 3D World en kompromissløs og selvsikker hyllest til spillmediets kreativitet og lekenhet - en ren maktdemonstrasjon av uhemmet spilleglede fra Nintendo.

 1. Les også

  Kyniske gratisspill

 2. Les også

  Zelda i storform

Super-Mario-3D-World-91.jpg

Super-Mario-3D-World-2.jpg

Les mer om

 1. Spill

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Sommer og dårlig vær? Fortvil ikke! Vår filmanmelder har plukket ut filmene du bør se på Netflix

 2. A-MAGASINET

  Norges beste dataspiller lever på nudler

 3. KULTUR

  Bob Dylan plate for plate gjennom 54 år

 4. KULTUR

  7 tips som kan forkorte ventetiden

 5. KULTUR

  Lærer deg programmering - uten at du merker det

 6. KULTUR

  Her er spillet som får folk til å tryne og gå på trær