Kultur

- Hvorfor kysse når man kan se på stjernene?

Ekteparet Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard er så opptatte av stjernehimmelen at de ikke helt husker hvor lenge de har vært gift.

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard mener at menneskene vil leve lengre på mars enn på jorden
  • Stine Spjelkavik Hansen
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

— I 2005 begynte dere arbeidet med en bokserie, og i høst kom Terra Nova, den siste av tre bøker ut. Hva slags bøker er det dere har skrevet?

— Ad Astra-trilogien handler om hvordan den aller første stjernereisen vil foregå i år 2222, og hvordan det vil bli for menneskene i det lange løp. Den er basert på en blanding av realistisk science fiction og den kunnskapen som finnes om temaet. Det største og viktigste menneskeheten vil foreta seg er nemlig å reise til andre solsystemer. I vårt solsystem vil Mars være det stedet folk lever lengst, omtrent dobbelt så lenge som på jorden, før den stadig esende Solen tvinger menneskene lenger ut i rommet der de til slutt havner på Pluto.

Bli bedre kjent med solsystemet vårt:

Les også

Kan du disse på rams?

— Hva mener dere med at det er realistisk science fiction?

— Det er en roman som følger oppdiktede personer og hendelser, men vi forholder oss til forskningen når det gjelder handlingen og fremtidsbeskrivelsen i bøkene. Alle reisetider er for eksempel realistiske, og romskipet i bøkene er bygget er slik det må i det virkelige livet også. En del av poenget med serien er at hvem som helst skal kunne lære om astronomi og vårt eget solsystem ved å lese.

Les mer:

Les også

Asteroide formet som hodeskalle passerte jorden på halloween

— Det finnes ganske mye slik informasjon i bøkene, og det må ha medført mye research – ble dere aldri fristet til å dikte?

— Vi ble aldri fristet til å dikte noe utover persongalleriet. Grunnen til at vi ikke pleier å lese science fiction er at det ofte er altfor urealistisk. Det er ekstremt mye fakta i bøkene, og selv om vi kunne en del fra før, innebar det ganske mye research. Vi har både satt oss inn i fremtidsteknologi, fremtiden til solsystemet og hva den vil bety for menneskeheten.

- Dere er gift og jobber mye sammen, hvordan fungerer det?

— Vi glemmer det når vi skriver, men å jobbe sammen kan være både heftig og inspirerende. Det kan likevel bli litt tett noen ganger, og det hender vi spiser lunsj i ulike rom for å få litt fred. Det går ikke noe skille mellom jobb og privatliv. Kanskje vi gjør ting hver for oss om ti år, for eksempel bor på forskjellige planeter.

Les også

Lurer du på hva årets nobelpris i fysikk handler om? Les denne saken.

— Hadde dere flyttet til en annen planet hvis dere fikk velge?

— Hvis vi fikk anledning og ikke hadde gjort det, hadde vi angret resten av livet. Men 23 år er lang tid i et romskip. Hadde det fantes en reise som kun tok 6–7 år hadde det vært lettere. Vi er aktive personer og ivrige sjeler, så vi kunne ikke bare sittet der. Det vi drømmer om er at vi reiser ut og oppdager lys på nattsiden av en eksoplanet, noe som bare kan bety en ting: der nede bor det noen.

– Dere har sagt at det er viktig å hindre lysforurensning, hvorfor det?

– Med en gang man ikke kan se stjernene så slutter man både å drømme og å få ideer, da blir vi værende i bobla med tidsklemma og regninger. Vi er de første menneskene som har teknologien til å kunne reise ut – vi mangler bare viljen. Hvorfor kysse når man kan se stjernene?

Les også

  1. Godt synlig supermåneformørkelse

  2. Slik har du aldri sett Pluto

  3. Verden venter i spenning på historiske bilder av Pluto