Kultur

Heskes «Gjerdeløa» til Kunstsiloen i Kristiansand

Marianne Heskes kunstprosjekt «Gjerdeløa» er kjøpt inn til Tangen-samlingen og flytter inn i den nye Kunstsiloen i Kristiansand.

Foto: Privat

 • og NTB

Nasjonalmuseet har sagt nei til kjøpe verket, noe som har utløst turbulens i kunstmiljøet, melder NRK.

Mandag ble det kjent at kunstverket er kjøpt for 2 millioner kroner av Nicolai Tangen. Verket går inn i Tangen-samlingen som skal disponeres av Sørlandets Kunstmuseum, skriver Fædrelandsvennen.

Det dreier seg om en 400 år gammel høyløe fra Tafjord som Heske har stilt ut flere steder. Første gang i Pompidou-senteret i Paris i 1980. Siden har løa stått på Aker Brygge og Henie Onstad-senteret.

Marianne Heskes kunstprosjekt «Gjerdeløa» er kjøpt inn til Tangen-samlingen og flytter inn i den nye Kunstsiloen i Kristiansand. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det gleder meg stort at en mesen som Nicolai Tangen ser verdien i dette verket som jeg har jobbet med i førti år, sier kunstneren.

– Jeg er glad og stolt fordi vi kan innlemme dette verket i samlingen. Vi har sagt at vi skal være internasjonalt synlige, og med dette setter vi virkelig Kristiansand og Kunstsilo på kartet, sier museumsdirektør Reidar Fuglestad.

Akkurat nå er løa på vei til Aarhus kunstmuseum for å være der til utlån i to års tid, før den vender tilbake til Norge.

– Nicolai Tangen har allerede 21 andre verker av Marianne Heske med i samlingen, så dette verket er med på å komplettere bildet av hennes kunstnerskap hos oss, sier Fuglestad.

 1. Les også

  Hvordan kan Nasjonalmuseet takke nei til Gjerdeløa? | Gro Steinsland

 2. Les også

  Nasjonalmuseet-sjef Karin Hindsbo reagerer kraftig mot kommentator: – Jeg opplever det som et personangrep

 3. Les også

  Milliardæren gir bort kunst for 200 millioner kroner. – Utrolig frekt å kalle dette en gave, svarer lokalpolitiker.

Les mer om

 1. Nicolai Tangen