Kultur

Kunstnere prøver å stoppe Lambda

Onsdag skal det nye Munch-museet klubbes igjennom i Oslo bystyre. En rekke norske kunstnere ber nå om at det skrinlegges.

Det spanske arkitektkontoret Herreros bygning Lambda skal ligge i vannkanten i Bjørvika. MIR/HERREROS ARQUITECTOS

 • Kaja Korsvold

Onsdag 22. oktober skal reguleringsplanen og kostnadsforslaget for Lambda behandles i Oslo bystyre. I siste liten går 20 fremtredende kunstnere og kulturarbeidere ut mot byggeplanene i Bjørvika.

«Planleggingen og utformingen av det nye Munch-museet er en hån» står det i en helsides annonse som lørdag ble trykt i Klassekampen.

Kunstnere som Håkon Bleken, Brit Fuglevaag, Finn Graff, Mai-Bente Bonnevie og Edvard Hoem krever i oppropet at Lambda må skrinlegges blant annet fordi bygget ikke tilfredsstiller de faglige krav man må kunne stille til et slikt museum.

Ikke representert i juryen

«I juryen var ikke ett medlem fra Munch-museet. Heller ingen fra norske billedkunstnere,» skriver blant annet kunstnerne.

Inger Sitter, som er initiativtager, sier hun er klar over at utspillet kommer i siste liten, men hun håper Oslos politikere kan snu og beholde dagens Munch-museum eller flytte bildene til Nasjonalgalleriet.

Inger Sitter Sørbø, Krister/NTB scanpix

— Munch må være et sted der vi kan være sikre på at bildene blir tatt godt nok tatt på. Bare de siste årene har grunne sunket 30 centimeter i området, sier Sitter. Hun viser til at konservatorer har påpekt at glassbygget i vannkanten i Bjørvika vil være uegnet for kunsten. Det er også påpekt at de mangesikkerhetsslusene på grunn av rulletrappene mellom etasjene, vil oppleves trettende og kjedelig.

Sitter mener det er svært viktig at hovedstadens politikere hører på kritikken.

— Jeg er redd Oslos politikere ikke er klar over hva de har mellom hendene, sier Sitter.

- Museet er i betong, kledd med glass

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland sier til Aftenposten at alle innsigelsene mot det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos bygg Lambda er tilbakevist i planleggingsprosessen.

- Kunsten kommer til å bli godt tatt vare på i dette bygget. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt dette. Museet er en betongkonstruksjon kledd i glass. Temperatur og luftfuktighet blir regulert.

- Hva med rulletrappene og alle sikkerhetsslusene?

— Vi har smertelig erfart hva manglende sikkerhet har hatt å si for samlingen. Nå får vi muligheten til å designe dette fra begynnelsen av, noe vi ikke har på Tøyen.

- Hva med manglende deltagelse i planleggingen fra kunstnernes side?

— Munch-museet selv er entusiastiske og har vært sterke tilhengere av at vi bygger dette museet.

- Er det aktuelt å stoppe planleggingen av Lambda?

— Dette har som mange vil huske vært regulert to ganger. Jeg kan ikke huske en sak hvor vi har knadd mer, Høyst sannsynlig går dette igjennom, det i hvert fall det som ligger i innstillingen fra komiteen, sier Røsland.

 1. Les også

  Munch-forsinkelser koster 10 millioner i måneden

 2. Les også

  Lambda får 605 millioner kroner

 3. Les også

  Munch-museum kan bli muslim-museum

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 2. KULTUR

  Munch-direktør Stein Olav Henrichsen: – Jeg er overrasket over hvor innstendig mange vil diskutere noe som ikke er ferdig ennå

 3. KULTUR

  Juryleder: – Ville trolig ikke valgt Lambda om vi visste dette

 4. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 5. KULTUR

  Vokser med to meter i døgnet - skal være 60 meter høyt til jul

 6. OSLOBY

  I 2013 bestemte de å bygge Lambda. Allerede da var aluminium valgt til fasaden.